Konuralp pirincinin tarladan sofraya uzanan yolculuğu başladı

Düzce'de, lezzetli olması sebebi ile talep gören, Osmanlı'da saray mutfağını süsleyen Konuralp pirincinin 3 bin dönümlük sulak arazide ekim işlemlerine başlandı.

TARIM 24.05.2021, 00:59 25.05.2021, 09:47
Konuralp pirincinin tarladan sofraya uzanan yolculuğu başladı

Tarihi 1800'lü senelere dayanan, halk dilinde 'kasaba pirinci' olarak adlandırılan Konuralp pirinci, 'Osmanlı saray mutfağı pirinci' olarak da nitelendiriliyor.

Geçmişten beri dededen toruna ulaşan ata tohumuyla ekimi gerçekleştirilen Konuralp pirinci, tarihin vazgeçilmez lezzet kaynaklarından biri olarak varlığını günümüzde de devam ettiriyor.

Merkeze bağlı Konuralp bölgesinde ikamet eden çiftçiler, şafak vakti sulak alanlara giderek ata tohumlarını toprakla kavuşturuyor.

Böylece tarladan sofraya kadarki süreci yaklaşık olarak 4 ay süren pirincin, üreticiler açısından zorlu yolculuğu da başlamış oldu.

Bölgede dededen toruna aktarılan çeltik üretiminde pazar sıkıntısı da yaşanmıyor. Pirincin alıcıları ürün henüz tarladan kaldırılmadan hazır oluyor.

"Ata tohumlarımızı toprakla buluşturuyoruz"

64 yaşındaki pirinç üreticisi İsmet Aktepe, basın mensuplarına, işi dedelerinden öğrendiğini ve çocukluk çağlarından bu yana çiftçilik yaptığını dile getirdi.

Çeltik üretiminin bir hayli zor olduğunu ve emek istediğini söyleyen Aktepe, "Atalarımızdan bize kadar gelen tohumlarımızı toprak anayla kavuşturuyoruz." sözlerini sarf etti.

Aktepe, uzun ve zorlu bir ekim ve hasat dönemine girdiklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Çok büyük emek isteyen bir ürün. 4 ay süren ve büyük bir emek harcanarak üretilen mahsulümüzü toprakla buluşturduk. Bu pirinç bölgemiz için çok önemli. Osmanlı saray mutfağında da sıklıkla tercih ederlermiş. Toprağı ve suyundan kaynaklı çok lezzetli bir pirinçtir. Pilavı çok meşhurdur."

Yorumlar (0)