Kızıltepe Ovası'nda pamuk hasadı

Mardin'e bağlı Kızıltepe ilçesinde beyaza bürünen tarlalarda pamuk hasadına başlandı.

TARIM 07.10.2021, 20:22 08.10.2021, 16:45
Kızıltepe Ovası'nda pamuk hasadı

Ülkenin önemli tarım bölgelerinden biri olan Kızıltepe Ovası'nda 30 bin dekarlık alana ekilen pamuğun hasadına başlandı.

Hasat edilen pamuk, ilçede inşa edilen çırçır fabrikalarına naklediliyor. Fabrikalarda temizlenen pamuk, çiğidiyle yağ sanayisine, lifiyle tekstile, küspesiyle de hayvancılık sektörüne hammadde olarak kullanılıyor.

"Dekardan 750 kilo ürün alanlar var"

İlçe Tarım ve Orman Müdür Vekili Vedat Büyükarslan, basın mensuplarına, ilçede 30 bin dekara yakın alanda dikili pamuk bulunduğunu söyleyerek, "Kuyular sulamada kullanıldığı için kuraklıktan fazla etkilenme olmadı. Rekoltede bir azalma beklemiyoruz. Dekardan 600 kilogramın üzerinde ürün bekliyoruz. 750 kilogram alan çiftçilerimiz bile var." şeklinde konuştu.

Büyükarslan, çiftçilere kilo başına, ayrıca gübre ve mazotta da dekara 66 TL destek verildiğini ifade etti.

"Buğday verimini de artırıyor"

Altıntoprak köyünde çiftçilikle uğraşan Kamuran Ali Timurağaoğlu da 700 dekarlık alanda pamuk yetiştirdiklerini ve verimden mutlu olduklarını kaydetti.

Pamuğun akabinde ekilecek ana ürün buğdayın verimini de artırdığını söyleyen Timurağaoğlu, şöyle konuştu:

"Pamuğun hasadına başladık. Pamuk ektiğimiz için çok memnunuz. Pamuksuz bir çiftçilik düşünülemez. Buğday ve mısır ekimlerinde toprak yorulurken, yalnızca pamuk ektiğimiz arazilerde buğday için güzel bir ortam oluşuyor. Sapları potasyum yönünden zengin. Biz de saplarını kırıp toprakla karıştırıyoruz, toprağın organik madde miktarını artırıyoruz."

Birçok alanda kullanılıyor

Aynı köyde bulunan çırçır fabrikasını işleten Çetin Timurağaoğlu da fabrikaya gelen pamuğun cins ve kalitesine göre sınıflandırıldığını dile getirdi.

Pamuğun daha sonra işlendiğini ve ön temizleme işleminden sonra da balya olarak dışarı çıktığını aktaran Timurağaoğlu, "Çiğidi yağ fabrikalarına pamuğu da ip fabrikalarına gönderiyoruz." diye konuştu.







Yorumlar (0)