Kırşehir'de jeotermal serada kavun üretildi

Ülkemizin jeotermal potansiyeli yüksek kentlerinden Kırşehir'de, KAEÜ'nün termal kaynakla oluşturduğu topraksız tarım uygulamaları gerçekleştirilen cam serada, Akdeniz Bölgesi'nde yaygın olan 'Galia' türü kavun üretiminde başarılı netice elde edildi.

TARIM 21.06.2021, 01:31 21.06.2021, 17:58
Kırşehir'de jeotermal serada kavun üretildi

KAEÜ'nün (Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi) hazırlamış olduğu Termal Seralarda Kümelenme Projesi çerçevesinde kurulan tam otomasyonlu venlo tip cam Ar-Ge serasında 7 ayrı kompartımanda alternatif ürünler yetiştiriliyor.

Topraksız tarım uygulanmakta olan seranın 200 metrekarelik alanındaki kompartımanda Akdeniz Bölgesi'nde yaygın olarak üretilen Galia türü kavun fideleri dikildi.

Hedef 1,5 ton

İç Anadolu'nun soğuk günlerde termal suyun kullanıldığı ve senede üç defa ürün alınmasının planlandığı alandan 1,5 ton kavun hasadının gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.

KAEÜ'de görev yapan akademisyen Hakan Başak, basın mensuplarına, proje çerçevesinde kurulan cam seranın 7 kompartımanında ayrı ürünlerin deneme üretiminin gerçekleştirildiğini dile getirdi.

Galia kavunu üretiminin gerçekleştirildiği kompartımanda ekim sıklığı ve budama teknikleri ile dört çeşitten meydana gelen üretim alanı oluşturduklarını kaydeden Başak, çalışmanın oldukça başarılı bir şekilde devam ettiğini, ilk hasadı yapmaya başladıklarını söyledi.

Neticeler işletmelerle paylaşılıyor

Kırşehir şartlarında seraların 10-12 ay boyunca kullanılabildiğini ve erkenci çeşitlerde katma değeri bir hayli yüksek bir ürünü yılda üç kez üretebilme olanağı bulunduğunu anlatan Başak, şöyle konuştu:

"Hedefimiz, başta bölgemiz olmak kaydıyla topraksız tarım yapılan işletmelere özellikle domatese alternatif olabilecek katma değeri yüksek ürünlerin tanıtımını gerçekleştirmek. Bölgemizde bulunan sera işletmecilerine, kavun ve diğer alternatif ürünlerin neticeleri ile ilgili tanıtım yapıyoruz. Burada yalnızca kavun yetiştiriciliği de yapmıyoruz. Bilimsel araştırma mantığı ile bölgemize uygun üretim teknikleri de geliştiriyoruz. Her bir bitki için verim araştırması çerçevesinde meyvelerin tartıları, kabuk kalınlığı, meyve özellikleri, şeker oranı analizleri gerçekleştirilerek, uygulamaların meyve kalitesi üzerindeki etkisini de araştırıyoruz."

Yorumlar (0)