Kirişci'den kuraklık uyarısı: "Dayanıklı tohum çeşitleri üretiliyor"

Kuraklığa dayanıklı tohum geliştirme çalışmaları yürüten TAGEM enstitüleri, ıslahı yapılan buğday ve arpa türlerini üreticilere dağıtıyor. Şimdiye kadar kuraklığa dayanıklı 12 makarnalık buğday, 19 arpa ve 30 ekmeklik buğday çeşidi geliştirilerek kullanıma sunuldu. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

TARIM 30.03.2023, 14:07 31.03.2023, 11:39 Hakan Öksüz
Kirişci'den kuraklık uyarısı: "Dayanıklı tohum çeşitleri üretiliyor"

Tarımda kuraklık tehlikesine karşı harekete geçtiklerini kaydeden Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) enstitüleri tarafından yapılan çalışmalara ilişkin bilgi verdi. Yüksek verimli tohum çeşitlerinin ıslahına yönelik çalışmaların sürdüğüne vurgu yapan Kirişci, "Kuraklık tehlikesine karşı teyakkuza geçtik." dedi.

12 makarnalık buğday, 19 arpa ve 30 ekmeklik buğday çeşidi geliştirildi

Tarım ve Orman Bakanlığından gelen açıklamaya göre elverişsiz toprak şartlarında dahi yüksek verim elde edilmesini sağlayan tohumların ıslah çalışmaları yapılıyor. Bu kapsamda Araştırma Enstitüsü Müdürlükleri tarafından geliştirilen 12 makarnalık buğday, 19 arpa ve 30 ekmeklik buğday çeşidi üreticilere sunuluyor. Bu tohum çeşitlerinin kuraklığa dayanıklı olduğu belirtiliyor.

2010'da kurulan Kuraklık Test Merkezi'nde fizyolojik, fenolojik ve materyal morfolojik testler yapılıyor. Tescili yapılan tohum çeşitleri, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) ile özel sektöre devrediliyor. Bu devrin ardından tohum çoğaltma çalışmalarının yürütüldüğü ifade ediliyor.

Tohumlarda kalite artışı sağlandı

Kuraklığa dayanıklı yapılarıyla dikkat çeken BOZKIR ve TANER, ıslahı yapılan türler arasında bulunuyor. Islah çalışmaları sonrası BOZKIR'da yüzde 200, TANER'de ise yüzde 250'lik kalite artışı sağlandı. 

"Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı" kapsamında 2023-2027 döneminde yapılması planlanan çalışmalardan bahseden Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, kuraklık tehlikesine karşı önlem aldıklarını kaydetti. Kirişci, kuraklığa dayanıklı tohum türlerinin geliştirilmesinin, ülke tarımı için hayati nitelikte olduğunu belirtti.

Yorumlar (0)