Kilis’te geçen yıl yanan orman fıstık çamlarıyla yeniden yeşeriyor

Kilis’te geçtiğimiz yıl ortaya çıkan yangında zarar gören 982 dekarlık alana dikilen fidanlar yavaş yavaş büyümeye başlıyor. Bölgeye dikilen fıstık çamlarıyla birlikte hem bölge eski görünümüne kavuşmuş olacak hem de bölgede yaşayan köylüler bu fıstık çamlarından gelir elde edebilecekler. Fidanlar henüz çok küçük olduğu için bölgeye girişin yasak olduğunu belirten Kilis Orman İşletme Müdürü İsmet Gümüş yanan ormanların yeşillendirilmesi gerektiği ve başka amaçlarla kullanılamayacağını aktardı.

TARIM 11.05.2022, 13:13
Kilis’te geçen yıl yanan orman fıstık çamlarıyla yeniden yeşeriyor

Kilis’te geçtiğimiz yıl gerçekleşen yangında yanan ormanlık alan köylülere gelir kapısı oluşturacak şekilde fıstık çamı fidanları ile yeniden yeşeriyor. Kilis Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri 2021 yılında çıkan yangında zarar gören 989 dekar alanda toprağı dozerle işleme işleminin ardından fidan dikimlerine başladı. Yaklaşık 140 futbol sahasının sığabileceği kadar büyük olan alana gelir getirecek 5 bin fıstık çamı fidanlarını eken ekip bu büyük alan 2 tonluk da çam tohumu serpti. Bölgede dikilen fidanlar kısa süre içerisinde yeşermeye başladı.

5 bin fıstık çamının fidan dikimi gerçekleştirildi

Kilis Orman İşletme Müdürü İsmet Gümüş geçtiğimiz yıl çıkan yangında yanan ağaçların hemen kesilerek ekonomiye kazandırıldığını belirterek bu bölgeyi daha verimli gelmesi adına dozerle işlediklerini ve ardından fidanların dikimine başladıklarını ifade etti. Bölgenin çevresini tel örgüler ile kapattıktan sonra fidan dikimlerini gerçekleştirdiklerini belirten Gümüş sözlerine şu şekilde devam etti:

Düz olan bölgelerde köylülere gelir getirecek türde bir fıstık çamını yüzde 20’ye yakın bir alanına diktik. Zaten mevcutta olan doğal türü değiştiremiyoruz. 5 bin fıstık çamının dikimini gerçekleştirdik. Köylümüz bu ağaçların fıstıklarından gelir elde edecekler.

Fidanlar çok küçük olduğu için bölgeye girmek şimdilik yasak

Fidanların henüz çok küçük olduğu için bölgede yaşayan vatandaşların bu alan girmelerini yasakladıklarını belirten Gümüş sözlerine şu şekilde devam etti:

Fidanların çimlenme süreci şubat ayında başladığı için 2 – 3 santimetre olan fidanlarımızın kökünü kazdığımız zaman bir metre kök görüyoruz. Sahayı gezdiğimizde yüzde yüze yakın bir başarının olduğunu görüyoruz. Bu fidanlarımızın yaz kuraklığını atlatmasını bekliyoruz çünkü toprak işleme sürecini gerçekleştirdik. Bu işlem yapılmamış olsaydı buradaki fidanlarımız kuruyabilirdi. Sonbahar ayı geldiğinde umarım başarımız yüzde 80’nin altına düşmeyecek. Şu an metrekarede 10 ila 15 tane bulunuyor ve bizim hedeflerimizde 1,5 metrekarede 3 ya da 4 fidan olması yer alıyor.

“Yanan ormanlık alanlar başka amaçlarla kullanılamaz”

Kilis2te yaklaşık olarak 27 bin hektar ormanın olduğunu dile getiren Gümüş orman yangınlarının büyük bir çoğunluğunun insan kaynaklı olduğunu vurgulayarak vatandaşlara ormanlık alanlarda sigara içmemeleri ve mangal yakmamaları konusunda uyarılarda bulundu. Bu yıl içinde yaklaşık olarak 300 bin fidanın dikim işlemlerini gerçekleştirdiklerini belirten Gümüş gelir getiren fidanları toprakla buluşturduklarını ifade etti. Ormanların yasalar ile korunduğunu belirten Gümüş yanan ormanlık alanların yeniden ağaçlandırılmasını gerektiğini vurgulayarak bu alanların başka amaçlarla kullanılamayacağını dile getirdi.

Yorumlar (0)