Kenevir üretiminde Türkiye’de yeni dönem: Rize’de fabrika açılıyor

Kenevir üretiminde kendisini geliştirmek isteyen Türkiye, konu ile ilgili yeni bir adım attı. Kenevir imalatı için fabrika açma planı yapan Rize, konu ile ilgili görüşmelere başladı.

TARIM 01.07.2022, 11:50 02.07.2022, 13:59
Kenevir üretiminde Türkiye’de yeni dönem: Rize’de fabrika açılıyor

Farklı alanlarda kullanımı sağlanan kenevir için önemli adımlar atılıyor. Daha öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kenevir üretimiyle ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Üretimi sağlamanın önemine vurgu yapan Erdoğan, "Kenevir üretiminin ülkemize çok farklı kesimlerde çok şekillerde yararları olduğunu göreceğiz" şeklinde ifade etmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklama yapmasının sonrasında kenevir ekimi çalışmaları hız kazandı. Kenevir üretimi için Rize'ye fabrika kurulacak.

Rize adım attı: Fabrika açılıyor

Vali Kemal Çeber önderliğinde Valilik Toplantı Salonu'nda düzenlenen toplantıda, şehirde inşa edilmesi planlanan kenevir imalathanesi ile ilgili ilk değerlendirme yapıldı.

Fabrikanın inşa edilecek alanı ve ekim noktaları hususunda görüşme yapan yetkililer, proje ile planın üç boyutlu sunumunu gerçekleştirdi.

Kenevir ekiminde teşvik edici adımlar atılıyor

Son dönemlerde hükümetin kenevir ekimi ile ilgili daha çok teşvik sağladığını ifade eden Vali Çeber, Türkiye’nin üretime yoğunluk verdiğini söyledi.

Rize’de geçmiş dönemlerde de kenevir üretimi yapıldığına dikkat çeken Çeber, “Kenevir farklı alanlarda kullanılıyor. Aslında bu ürün bizim coğrafi tescilli mahsullerimizden biri. Kenevir Rize bezi imalatında kullanılıyordu. Ancak zaman ilerledikçe kenevir imalatı yapılmamaya başlanmış ve kenevirden elde edilen kumaş, elyaf ve ip gibi ürünler de bu şekilde yaygınlığını yitirmiş” dedi.

Fabrika açılması için görüşmeler başlatıldı

Rize Valisi Çeber, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından kenevir üretimi ile ilgili açıklama yapıldı. Bu açıklama ile çiftçilerimiz kenevir üretimi konusuna daha sıcak bakmaya başladı. Daha sonrasında biz de şehrimizde kenevir imalatını çoğaltmak ve kenevir fabrikası açmak adına çalışmaları başlattık” şeklinde ifade etti.

“Şehir ekonomisine destek sağlayacak”

Kenevir fabrikasının açılması için görüşmelere başlandığını ifade eden Çeber, “Bu kapsamda arkadaşlarımızın gerçekleştirdiği çalışmaları incelemek üzere bir toplantı gerçekleştirdik. Çalışmalarımız henüz bitmedi, hala devam ediyor. Kentimizde kenevir imalatını fazlalaştıracağız. Kenevirden oluşturulan ürünleri şehir ekonomisine kazandırmayı planlıyoruz" diyerek sözlerine son verdi.

Hedef 11 milyar dolara ulaşmak

Düzenlenen görüşmeye Vali Çeber'in haricinde İl Özel İdare Genel Sekreter Yardımcısı Yunus Emre Ayar, Şehircilik, Çevre ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ali Serkan Savaş, Pazar Kaymakamı Mustafa Akıne ile diğer ilgililer katılım sağladı.

2025 senesinde 11 milyar dolara ulaşması planlanan endüstriyel kenevir piyasasında bulunmak isteyen Türkiye, araştırmalarına bu yönde devam ediyor.

Kenevir hangi alanlarda kullanılıyor?

Kenevir; gemi halatı ve izolasyon, kumaş ve kanvas ürünler, ahşap malzeme, kenevir talaşından doğal inşaat malzemeleri, ağaç işleme sanayisi ve otomobil sektöründe doğal fiber parçalar gibi sektörlerde kullanılıyor.

Bunun yanı sıra keneviri, çay poşeti, banknot ve sigara kağıdı, kağıt sanayisi, gıda ve yem, kenevir yağı, biyokütle yoluyla enerji üretimi, biyodizel ile kozmetik ürünler gibi alanlarda da görebilmek oldukça mümkün.

Kenevir yetiştiriciliğinde gelir ve gider ne kadar oluyor?

Ülkemizde takribi 1 dekarlık alandan 100 kilogram lif toplanıyor. Lifin kilogram fiyatı ise 15 liradan satışa sunuluyor. Bin 500 lira kazanım sağlayan bir kişi 1 dekarlık alanda, 800-850 lira arasında masraf yapıyor.

Kenevir üretimi tohum amaçlı olarakta sağlanabiliyor. Endüstriyel kenevir üretimi denilen bu imalatta ise 1 dekarlık alandan 50-60 kilogram tohum toplanıyor. Bu ürünün kilogram fiyatı ise ortalama 25-30 liradan satışa çıkarılıyor. Çiftçiye getirisi bin 250-bin 500 lira olurken, gider ise 800-850 lira civarında oluyor.

Erdoğan, “Bize yasakladılar, kendileri diktiler”

Kenevir üretimi ile ilgili konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bir dönemler bize afyon dikimini yasak ettiler. Ama bize bu engeli koyanlar cayır cayır kenevir ekiyordu. Öne sürülen askeri bir problemin çözümü adına görünürde konu ile ilgili hiçbir alakası bulunmayan böyle bir koşulun sunulması son derece gariptir. Ben diyorum ki Türkiye olarak tekrar harekete geçelim. Çevre, şehircilik ve tarım bakanımıza düşüncemi ilettim. Artık kenevir üretimi için sürecin başlangıcını yapalım. Kenevir üretiminin çok farklı sektörlerde çok fazla yarar sağladığını hep beraber göreceğiz. Bizde şu an bu süreci başlatmış olacağız" ifadesinde bulunmuştu.

Yorumlar (0)