Kendiliğinden yetişiyor... Kilosu 200 TL

Karadeniz Bölgesi’nde her sene yaz mevsiminin ilk günlerinde yüksek bölgelerde yetişen, lezzeti ve kokusuyla hayran bırakan dağ çileğinin kilogramı 200 liradan satılıyor.

TARIM 06.06.2022, 22:53 07.06.2022, 17:26
Kendiliğinden yetişiyor... Kilosu 200 TL

Ordu’ya bağlı Fatsa ilçesinde tamamen kendiliğinden yetişen dağ çileklerini toplama süreci başladı. Zor koşullar altında toplanan çilekleri reçel yapımında kullanan yurttaşlar, çileklerin bir kısmını da satarak ev ekonomisine katkıda bulunuyor. 

1 kilosu 4 saatte toplanabiliyor

Yurttaşlar arasında 'yaban çileği' olarak da tanınan ve sıklıkla yetişmemesi sebebiyle 4 saatte 1 kilogram toplanabilen çilekler, ormanlık bölgede ve fındık bahçelerinde yetişiyor. 

"Altın gibi değerli bir şey"

Çilek hasadı yapan Ayşegül Kocatürk adlı yurttaş, “Çilek hasat etmek için dağlık bölgelere çıkıyoruz. Her sene bu işi yapıyoruz. Tadı çok güzel, reçeli de harika. Evlatlarımıza organik çilek yedirmeye çalışıyoruz. Dikey arazilerde yetişmesi sebebiyle bulması çok zor. İlaçlama ve ot biçme faaliyetleri sebebiyle dağ çileklerinin sayıları azalıyor. Bu hususta biraz daha duyarlı olunması gerekiyor. Kilosunu 200 liraya satıyoruz fakat bence 500 lira bile az çünkü toplaması çok zor. Altın gibi değerli bir şey. Çilekleri bulanlar hiç kimseye yerini söylemiyor. Bu işin eğlenceli yanı da bu." diye konuştu. 

Çok zor koşullar altında dağ çileklerini topladıklarını dile getiren Eda Aydın ise “Çilek yapmak amacıyla topluyorum. Tadı gerçekten çok güzel." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)