Kenarları çamurla sıvanıyor... Alan yine istiyor

Bitlis'e bağlı Hizan ilçesindeki yüksek rakımlı bölgelerde nem oranını dengelemek amacıyla söğüt dalları kullanılarak yapılan, kenar kısımları çamurla sıvanan kovanlarda üretilen karakovan balı, bu zorlu yolculuğun akabinde sofraları tatlandırıyor.

TARIM 10.11.2021, 00:05 11.11.2021, 09:26
Kenarları çamurla sıvanıyor... Alan yine istiyor

İlkbahar mevsiminde zengin floraya sahip olan ilçenin 3000 rakımlı yaylalarına çıkan arıcılar, özenle hazırladıkları kovanları belirledikleri bölgelere bırakıyor.

Renk renk çiçeklerin ve şifa veren otların yer aldığı bölgede konumlandırılan kovanlardan, herhangi bir katkı maddesi kullanılmaksızın üretilen bal, sonbahar mevsiminde arıcılar tarafından toplanıyor.

Sabah erken saatlerde dağların ve yaylaların yolunu tutan üreticiler, nem oranını dengelemek amacıyla söğüt dallarını kullandıkları özel kovanlardan topladıkları besin değeri çok yüksek olan karakovan balını, zorlu sürecin akabinde satışa hazır hale getiriyor. 

"Kilosu 200-350 lira"

Üreticilerden Seyithan Ekinci, basın mensuplarına, ilkbahar mevsiminde arıcıların dağlara çıkarak üretim sürecine start verdiğini söyleyerek, şu ifadeleri kullandı:

"Üreticilerin bir bölümü hasadı bitirdi, bir bölümü ise devam ediyor. Balımızda katkı maddesi yoktur, tamamen doğaldır. Balımızla dünya birinciliği ve ikinciliği aldık. Bu seneki kuraklık sebebiyle yüzde 20 oranında hasat kaybımız mevcut fakat kalitede herhangi bir sorun yok. Kilosu 200-350 TL arasında satılıyor. Bu sene rekolte beklentimiz ise 250 ton. İç piyasaya ve yurt dışına satıyoruz."

"Bir alan bir daha istiyor"

Üretici Aydın Gülmak ise Sağırkaya köyünde ikamet ettiğini, babasından yadigar kalan arıcılık mesleğine devam ettiğini aktardı. Gülmak, şöyle konuştu:

İlkbahar mevsiminde kekik ve gevenin çok olduğu yerlere kovanlarımızı yerleştiriyoruz. Zorlu bir meslek fakat yayları gezdiğimiz için her şeyi unutuyoruz. Balımız yalnızca bu dağlarda oluyor. Katkı maddesi kesinlikle yok, yerleşim alanlarından da bir hayli uzaktayız. Arılar yaşam alanlarına ulaşamadığı için katkı maddeli bal üretmiyorlar. Balımızdan alan bir sonraki yıl tekrar istiyor."















Yorumlar (0)