Kayseri’de tarım işçileri için büyük adım! Konteyner kent kuruldu

Kayseri'nin ilçesi Talas kırsalına çalışmak üzere gelen mevsimlik tarım işçilerinin büyük sıkıntılar yaşadığı barınma konusu oluşturulan konteyner şehir ile sona erdi.

TARIM 31.10.2022, 10:01 31.10.2022, 17:26
Kayseri’de tarım işçileri için büyük adım! Konteyner kent kuruldu

Kayseri’nin ilçesi Talas’a bağlı Alaybeyli Mahallesinde çalışmaya gelen tarım işçileri adına 3 bin 500 metrekare bölgede, "Tarım Anneleri Ev'leniyor Projesi" çerçevesinde her biri 21 metrekare büyüklüğünde olan 30 yaşam konteyneri, çocuk oyun alanı, çamaşırhane ve eğitim sınıflarından oluşan konteyner şehir kuruldu.

Konteyner kent kuruldu, işçilerin yaşam şartları iyileştirildi

Talas Belediyesi ve Orta Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından 1 milyon 500 bin lira ödenekle oluşturulan konteyner şehir 130 kişiden oluşan 30 aileye ev sahipliği yapıyor.

İçerisinde set üstü ocak ve buzdolabı gibi ev eşyalarıyla duş ve tuvaletin yer aldığı konteynerler, başta kadınlar olacak şekilde zor hayat şartlarında çalışmak için büyük emek veren aileleri sevindirdi. Sadece elektrik faturalarını karşılayan aileler, diğer alanlardan ücretsiz bir şekilde faydalanıyor.

“Her şeyi elle yapardık, şimdi rahatımıza bakıyoruz”

İki hafta öncesinde Şanlıurfa'dan bölgeye patates toplamak üzere gelen 45 yaşındaki 6 çocuk annesi Hacer Budak, gündüz vakitlerinde tarlada olduklarını akşam ise kendilerine açılan konteynerlerde konakladıklarını ifade etti.

Çadırlarda çok zor şartlarda kaldıklarını ifade eden Budak, “Çadırlarda mücadele etmekten artık kurtulduk. Tarladan evimize geri geldiğimizde her şey fazlasıyla rahat, her şeyimiz tam olarak burada bulunuyor. Burayı yapanlardan Allah razı olsun. Bu yıl fazlasıyla rahatız. Daha önce çadırlarda çamaşırlarımızı leğen içerisinde yıkıyorduk. Suyu kazanlarda kaynatır, daha sonra yemeği ateş üzerinde pişirirdik. Bütün ev işini elle yapıyorduk. Tarlada çalışırken yorulur, çadıra gelince de bu uğraşa devam ederdik ancak bu yıl öyle değil, fazlasıyla rahatız. Gidiyoruz, tarlada çalışıyoruz, eve geldiğimizde rahatça banyomuzu yapıyoruz, hızlı bir şekilde yemeğimizi pişirip, yiyoruz ve çayımızı içip rahatımıza bakıyoruz" dedi.

“Her açıdan konforlu”

Mevsimlik işçilerden 7 çocuk annesi 40 yaşındaki Azize Demir ise konteyner kent sayesinde hayatlarının bir hayli rahatladığını dile getirdi. Çadırda kaldıklarında yağmur yağdığında büyük bir zorluk yaşadıklarını yataklarının bile ıslandığını aktaran Demir, mevcut durumda her açıdan konfora sahip olduklarını aktardı.

Daha öncesinde çamurlu bölgelerde çadır kurmak durumunda olduklarını ifade eden 7 çocuk babası Ömer Otman (50), konteyner şehri oluşturarak hayat kalitelerini yükselten yetkililere teşekkürlerini sundu.

“Ailelerin yüklerini azalttık”

İlçenin kırsal bölgelerinde çalışmak üzere gelenlerin daha rahat koşullarda konaklayacağını ifade eden Alaybeyli Mahallesi muhtarı Ender Şahin, başta anneler olacak şekilde zor koşullarda barınmak durumunda olan ailelerin yüklerini azaltmak, daha sağlıklı ve yaşanabilir bir alanda kalmalarını sağlamak düşüncesiyle yola çıktıklarını dile getirdi.

Mevsimlik işçilerin geçmiş senelerde çok zorluk yaşadığını aktaran Şahin, “Bu dönemlerde bölgeye kar yağabiliyor. Buna tanık olduk. İnsanlar çok zorluk yaşıyordu. Bizde el birliği sağladık ve projeyi faaliyete soktuk” dedi.

Yorumlar (0)