Kayısı ağaçları erken çiçek açtı

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremden etkilenen Malatya'da çiftçilerin en önemli gelir kaynağı olan kayısıda ağaçlar, yaklaşık olarak 10 gün erken çiçek açtı.

TARIM 13.03.2023, 20:33 14.03.2023, 17:41
Kayısı ağaçları erken çiçek açtı

Dünya kuru kayısı üretiminin tamamına yakınının yapıldığı kentte, Kale ilçesinde yer alan Karakaya Baraj Gölü etrafındaki kayısı ağaçları çiçeklendi.



"Bir hafta sonra çiçeklenme bekliyorduk"

Yöredeki üreticiler çiçek açan ağaçların etrafında çapa işlemleri yapmaya başladı. Bahri Mahallesi üzerindeki kayısı bahçesinde çalışmalarına devam eden çiftçilerden Nihat Mum, basın mensuplarına, 6 Şubat tarihindeki depremlerde herhangi bir kayıp yaşamadıklarını fakat herkes gibi çok büyük bir üzüntü duyduklarını dile getirdi.

Günlük yaşamı sürdürmeye çalıştıklarını, bahçeleriyle uğraştıklarını, yaklaşık olarak dört dönüm büyüklüğündeki bahçede çapaya başladıklarını kaydeden Mum, "Ağaçlar biraz erken çiçek açtı, dün böyle değildi. Çapa işlemlerinin aslında çiçeklenme başlamadan yapılması lazımdı. Biz de acele bir şekilde çapa yapmaya başladık. Bir hafta kadar sonra çiçeklenme bekliyorduk. Havaların çok sıcak olmasından ötürü erken çiçek açtı." diye konuştu.

Mum, hasat beklentilerinin bundan sonraki hava durumu doğrultusunda şekilleneceğini aktararak, "Eğer soğuk olursa tüm çiçekler yanabilir, don hadisesi gerçekleşebilir ve mahsulde sıkıntılar yaşanır. Fakat biraz büyüdükten sonra soğuk olsa daha iyi bir biçimde kendini kurtarabiliyor. Allah'ın izniyle bundan sonraki süreçte bizim ve insanlarımız adımıza daha müspet olur ve bu da bize maddi bakımdan bir getiri sağlar." dedi. 



"Kayısılar yanabilir"

Yeşilyurt Ziraat Odası'ndan Başkan Doğan Solmaz da kent ekonomisinin en önemli değerlerinin başında kayısı geldiğini, ağaçların geçmiş senelere nazaran yaklaşık olarak 10 gün kadar daha erken çiçeklendiğini belirtti.

Çiçeklerin çağlaya dönüşeceği sürece değin hava sıcaklıklarında görülebilecek aşırı düşüşün negatif etkileri olacağına dikkat çeken Solmaz, "Sıcaklıkların eksi derecelere inmesi durumunda kayısı henüz dalındayken yanabilir. Dileğimiz bu saatten sonra bunun gerçekleşmemesidir." şeklinde konuştu.

Solmaz, bahçelerde kısa süre içinde ilaçlama faaliyetlerinin de başlaması gerektiğini vurgulayarak, yetkili kurumların afetten etkilenen üreticiler için ilaçlama hususunda destek vermesini talep etti.

Yorumlar (0)