Kaya balına giden zorlu yolculuk

Batman’a bağlı Gercüş ilçesindeki Mağaralı ve Aydınlı köylerinin kırsalında bulunan uçurumlardan güçlükle kaya balı toplanıyor.

TARIM 26.09.2021, 22:47
Kaya balına giden zorlu yolculuk

Gercüş ilçesine bağlı Mağaralı ve Aydınlı köylerinde arıcılık yapan Aslan ve Yıldız aileleri, yüksek dağlardaki uçurumların altındaki kayalıklarda buldukları balı, büyük tehlikeyi göze alarak çıkarıyor. Balın kilosu 1000 liraya alıcı buluyor. Yüksek dağlardaki kaya balı, tüm bu zorlu sürecin ardından sofralardaki yerini alıyor. 

"Arılar kuraklık sebebiyle yuvalarını terk etti"

Yalçın Yıldız, "Bugün 50 metrelik bir kayaya indik ve arı balımızı çıkarabilmek için saatlerce hilti ve jeneratör kullanarak yuvasını güzel bir biçimde açtık. Bu sene şiddetli kuraklık arıları da vurdu. Kuraklık sebebiyle arılar yuvalarını terk ediyor. Biz de bunu fark ettik ve bal boşa gitmesin diye almaya geldik. Zaman zaman 150 metrelik kayalara da iniyoruz, yükseklik sürekli olarak değişiyor. Ben işi rahmetli babamdan öğrendim. Hobi amaçlı olarak yapıyorum, bir de babamın mirası olarak görüyorum tabii. Bu yüksek kayalara çıkıp inmek stresimi alıyor." dedi.

"İhtiyacı olanlara dağıtıyoruz"

Topladığı balı kendilerinin de tükettiğini, kalanını ise sattığını söyleyen dile getiren Yıldız, "Ben bu balı paraya layık görmüyorum. Kışın biz tüketiyoruz. Akrabaya, komşuya, hastalara dağıtıyoruz. Bazen çok fazla miktarda balımız oluyor, kilosunu 1000 liraya satıyoruz. Bu iş çok tehlikeli ve zahmetli. Bilmeyenler asla yapmasın. Bu bal tamamen doğal." şeklinde konuştu. 

"Katkı maddesi yok"

Kudbettin Aslan ise kayalardan bal topladıklarını ifade etti. Aslan, "Arkadaşıma yardımcı olmak için geliyorum. Uzun senelerdir dedelerimizden kalma bir meslek haline geldi. Balda en ufak bir katkı maddesi yoktur." diye konuştu. 

















Yorumlar (0)