Karadut pekmezinin sofralara uzanan zorlu yolculuğu

Amasya'ya bağlı Taşova ilçesinde karaduttan yapılan pekmez, oldukça zorlu bir üretim sürecinin akabinde tüketicilere sunuluyor.

TARIM 29.08.2021, 00:43 30.08.2021, 09:47
Karadut pekmezinin sofralara uzanan zorlu yolculuğu

Ağaçlar silkelenerek yere serilen örtülerde bir araya getirilen dutlar, yapraklarından arındırılmasının akabinde kazanlara konuluyor. Su eklendikten sonra odun ateşinde yaklaşık olarak 10 saat boyunca kaynatılan dutlar, akabinde şırasını almak için üç veyahut dört defa süzme işleminden geçiriliyor.

8 saat kaynadıktan sonra pekmez oluyor

Edinilen şıra, yeniden kazanlarda en az 8 saat daha kaynadıktan sonra pekmez halini alıyor. Ardından karadut pekmezi, sıcak olarak cam kavanozlara konuluyor.

"Cam kavanozda 2 yıllık kullanım ömrü var"

Taşova ilçesine bağlı olan Mercimek köyünde ikamet eden Adnan Darı (53), basın mensuplarına, 2001 senesinde yapmaya başladığı karadut pekmezini sosyal medya üzerinden tüketiciyle buluşturduğunu ifade etti.

Ailesiyle birlikte senede ortalama 6 ton dut topladığını, bundan da yaklaşık olarak yarım ton karadut pekmezi elde ettiğini söyleyen Darı, şöyle konuştu:

"Kendi bahçemde 40 tane karadut ağacım var. Dutlarımız haziran ayının ilk haftası veyahut ayın 10'u gibi olgunlaşmaya başlar. Pekmezi, sıcak sıcak daha temiz ve dayanıklı olduğu için cam kavanozlara konulur. Cam kavanozlar açılmadığı müddetçe 2 seneye kadar saklanabiliyor. Ağaçlardan elde edeceğimiz dutun miktarı, hava koşullarına da bağlı. Bu sene hem soğuktan yanması hem de dolu vurması sebebiyle beklediğimiz oranda dut alamadık."

"Garantili organik üretim yapıyoruz"

Yaptığı pekmezin tam anlamıyla organik olduğunu, tatlandırıcı veyahut şeker eklemediğine işaret eden Darı, "Geçtiğimiz sene ülkemizin hemen hemen her kentine gönderdim. İsteyen her çeşit tahlili de yaptırabilir, garantili organik üretim yapıyoruz." sözlerini sarf etti.

Darı, karadut pekmezinin astım, kansızlık, demir eksikliği ve ağız yarasına iyi geldiği ve güç kazandırdığının söylendiğini belirtti.









Yorumlar (0)