Kamkat meyve vermeye başladı

Antalya'da yetiştirilen ve turunçgillerin atası olan "kamkat" meyve vermeye başladı. "Altın portakal" olarak da adlandırılan meyvenin kilosu 20 liradan alıcı buluyor.

TARIM 02.12.2019, 16:43
Kamkat meyve vermeye başladı

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürlüğünün (BATEM), Türkiye'ye uzun zaman önce yurtdışından getirdiği ve son döneme kadar yalnızca peyzaj ve süs amaçlı kullanılan kamkatın yenilebilir olmasından dolayı Antalya bölgesinde bahçe üretimi yaygınlaştı. Turunçgillerin içinde en küçükleri olan kamkat için sezon başladı. BATEM'e ait narenciye bahçelerinde senede 10 ton civarında meyve toplanırken, il genelindeki kamkat üretimi ise yılda 6 bin tona ulaşıyor. Kamkat, bu sen kilogramı 20 liradan satışa çıkarıldı.

Kabuklu yenebiliyor

BATEM Müdürü Abdullah Ünlü, limon, mandalina, bergamot, portakal gibi turunçgiller ailesine mensup olan kamkatın, "turunçgillerin mücevheri" ve "altın portakal" gibi adlarla anıldığını ifade etti. Ünlü, şeklinin limona, renginin ise portakala benzediğini söyledi. Limon ve portakal gibi turunçgiller kabuğu soyularak yenirken kamkatın kabuğunu soymaya gerek olmadığını belirten Ünlü, “Kokusu bergamotu andırır. Elinizde tuttuğunuzda uzun süre kokusu gitmez." şeklinde konuştu.

Bilimsel isminin kötü İskoçya'dan

Kamkat bilim dünyasındaki "fortunella" olarak adlandırılıyor. Abdullah Ünlü bu isimle ilgili şunları aktardı: 

“Fortunella, adını 1812-1880 yılları arasında İskoçyalı bahçecilik uzmanı Robert Fortune'nin soyadından alıyor. Fortune, Çin'de yaşadığı yıllarda sürekli ilginç bitkileri toplamış ve İngiltere'ye götürmüş. Batı dünyası bu birikimin içinde yer alan kamkatla, Fortune sayesinde tanışmış. Turunçgillerin atası olan kamkatın peyzaj, süs amaçlı kullanılırken son yıllarda artık tüketimi de ciddi oranda arttı."

Kamkat kurusu da üretiliyor

Kamkatın narenciyeler arasında soğuğa en dayanıklı tür olduğunun altını çizen Ünlü, “Antalya bölgesinde kamkat üretimi hızla artmaya başladı. Şimdi portakal bahçesi gibi kamkat bahçeleri kuruluyor. Kamkatı yaş olarak tüketebildiğimiz gibi kurusu da yapılıyor. Ürünleri işleyip bir katma değer getirdiğiniz zaman ülke ekonomisine daha çok katkı sağlanabiliyor." dedi.

Üretim 6 bin tona ulaştı

Özellikle Serik bölgesinde kamkat bahçeleri kurulduğuna vurgu yapan Ünlü, sözlerini “BATEM olarak yıllık 10 tona yakın ürün satışımız var. Bölgedeki üretim ise 6 bin tona yakın. Çoğunu yaş, işlenmemiş olarak satıyoruz. Pazarlarda da görüyorsunuzdur, kilosu 10-20 lira arasında talep bulan bir ürün. Özellikle kasım ve aralık ayları narenciye üretiminde hasat mevsimidir ve kamkat hasadı da başladı. C vitamini açısından çok yüksek besin değerine sahip. Portakal gibi soyma zahmeti yok. Rahatlıkla ısırarak, kabuğuyla yenilen bir tür." diyerek sonlandırdı. 

Yorumlar (0)