Kahramanmaraş'ın 'sarı altın'ı 10 ülkeye ihraç ediliyor

Kahramanmaraş'ta yetiştirilen ve halk arasında 'sarı altın' ismiyle de bilinen ayva, aroması ve sulu olmasından dolayı yurt dışı pazarında da büyük bir talep görüyor.

TARIM 17.11.2020, 13:53 18.11.2020, 17:31
Kahramanmaraş'ın 'sarı altın'ı 10 ülkeye ihraç ediliyor

Kahramanmaraş Merkez Onikişubat ilçesinde çiftçilerin en önemli gelir kaynaklarından olan Şahinkaya ayvası, aroması ve sulu olmasından dolayı ülke dışından da büyük bir ilgi görüyor.

Üretimin çok büyük bir kısmı ülke dışına

Büyük emeklerle toplanan ayvalar, bahçelerde kalitelerine göre ayrıştırılıp büyük bir kısmı yurt dışına gönderilmek üzere hazırlanıyor.

Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, Şahinkaya ayvasının sulu ve lezzetli olması sebebiyle diğer ayvalardan daha çok talep gördüğünü ifade etti.

Rusya, ABD, İran, Suudi Arabistan ve Irak'a satılıyor

Yaklaşık olarak 2 bin dönüm arazide üretimi yapılan ayvalardan dönüm başına 10 tonluk hasat gerçekleştirildiğini kaydeden Çetinkaya, "Ürünümüzde rekolte ve fiyat çok iyi. Üreticinin yüzünü güldürüyor ayva. Pazar konusunda da herhangi bir problem yaşatmıyor. Çok kaliteli olan bu ayvamızı tedarikçi firmalar dalındayken satın alıyor. Rusya, ABD, İran, Suudi Arabistan, Irak ve İran gibi 10 farklı ülkeye ihracatı yapılıyor." dedi.

2 bin kişiye istihdam sağlanıyor

İlçede 15 senedir ayva üreticiliği yapan Taylan Kurtoğlu bölgede 2 bin kişinin ayva üretimiyle istihdam sağladığını ve depo ömrünün uzun, bu seneki verimin ise çok güzel olduğunu kaydetti. Kurtoğlu, "Pazar sıkıntımız bulunmuyor. Bir yıl gelen tüccar gelecek yıl da geliyor." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)