Kahramanmaraş ceviz üretiminde ilk sırada!

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sütyemez, Kahramanmaraş’ın ceviz üretiminde birinci sırada olduğunu söyledi ve üniversite bünyesinde ıslah ve tescil edilen “Efsus 46” adlı ceviz çeşidini tanıttı.

TARIM 22.01.2020, 17:00
Kahramanmaraş ceviz üretiminde ilk sırada!

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sütyemez, “Kahramanmaraş'ın Milli Mücadelesi'nin 100. yılı” etkinlikleri çerçevesinde KSÜ Afşin Meslek Yüksekokulu (MYO) yönetimince düzenlenen “Ceviz Islahı ve Çeşitleri” konulu konferans verdi.

Ceviz meyveden ziyade sağlık için tüketiliyor!

K. Maraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sütyemez, yaptığı konuşmada cevizin meyveden ziyade sağlık için tüketilen tablet haline geldiğini ifade etti.

Prof. Dr. Mehmet Sütyemez’in verdiği “Ceviz Islahı ve Çeşitleri” konulu konferansta, Türkiye’de ilk kez melezleme yöntemiyle geliştirilen ceviz ıslahı çalışmaları neticesinde bir ürün tescil edildi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi tarafından tescil edilen ceviz çeşidiyle önemli bir adım atıldığını söyleyen Sütyemez, bitki ıslahının yıllık 55 milyar dolar ekonomi hacmine sahip olduğunu “Bitki ıslahının ekonomiye katkısı çok önemli. Dünya genelinde ıslah çalışmaları sonucu en büyük payı ABD, ardından Çin ve Fransa almakta. Türkiye ise bu pazardan 1,2 milyar dolar gibi küçük bir paydan faydalanıyor” sözleriyle ifade etti. Cevizin anavatanının Kahramanmaraş olduğuna işaret eden Sütyemez, ülke genelinde tohumdan yetişmiş ceviz ağacı kapasitesinin oldukça fazla olduğunu söyledi.

Islah edilen cevize “Efsus 46” adı verildi!

Prof. Dr. Sütyemez, ceviz potansiyeline ilişkin sözlerini şöyle kaydetti:

“Ceviz artık bir meyveden çok sağlık için kullanılan tablettir. Birçok bilim insanı ve uzman sağlık için günde en az 3 ceviz tüketilmesini öneriyor. Asil bir meyve olan cevizi yetiştirmek kolaydır. Üreticiye ekonomik olarak yüksek getiri sağlayan cevizin ağaçtaki kilo fiyatı en son 35 lira oldu. Cevizden başka ağacın üzerinde kilosu 30-35 liraya satılan meyve yok. Türkiye'de yaklaşık 10 milyon meyve ceviz ağacı bulunuyor ve yılda 215 bin ton ceviz üretimi yapılmakta. Türkiye'de Kahramanmaraş ceviz üretimi noktasında ilk sırada yer almaktadır. Türkiye'de meyve çeşit tescilinde Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi olarak 9 ile yine ilk sırada yer alıyoruz. İnşallah 2020-2021 yılında 17 daha yeni melez çeşidi daha yaparak bu sayıyı 26'ya çıkartacağız ve hepsini ülkemize hediye edeceğiz."

Yorumlar (1)
Harun Özgan nevsehie 3 yıl önce
Emeğinize sağlık hocam,sizin gibi hocalara çok ihtiyacımız var,cevizin aşı olup ıslah edilip ekonomiye kazandırıldığını sizden ogrendik