Kadınların soğuk sudaki 'kırmızı altın' mesaisi başladı

Ülkemizin turp ihtiyacının yüzde 80’lik kısmının karşılandığı Osmaniye’ye bağlı Kadirli ilçesinde tarladan hasat edilen turplar, büyük kısmını kadınların oluşturduğu işçilerce Savrun Çayı'nda yıkanıp paketlendikten sonra ülkemizin dört bir köşesine naklediliyor.

TARIM 10.01.2022, 21:22 11.01.2022, 14:40
Kadınların soğuk sudaki 'kırmızı altın' mesaisi başladı

Yörenin ekonomisine önemli bir katkı sunan ve yurttaşlar arasında 'kırmızı altın' olarak da isimlendirilen turp hasadı sürüyor. 5 ay boyunca süren hasat sezonunda ilçe ekonomisine senelik 300 milyon lira katkı sunan turp hasadında yaklaşık olarak 6 bin kişi çalışıyor. İlçeden geçen Savrun Çayı üzerine kurulan turp paketleme ve yıkama havuzlarında hazırlanan turplar, ülkemizin dört bir köşesine naklediliyor. İlçe ekonomisi yönünden 'bacasız fabrika' olarak da isimlendirilen turp, tarladan sofralara zahmetli bir yolculuk sonucunda ulaştırılıyor.

Yarım metre su içinde ekmek mücadelesi

Sabah erken saatlerde tarlada başlayan hasat işlemleri Savrun Çayı üzerinde kurulan havuzlarda sürüyor. Büyük kısmını kadınların oluşturduğu işçiler tarafından turplar bir bir yıkayıp paketlendikten sonra satışa hazır duruma getiriliyor. Kadınlar tarafından torbalara yerleştirilen turplar, erkek işçiler tarafından araçlara yükleniyor. Savrun Çayı'nın yarım metre derinliğindeki soğuk suyunun içinde kadın işçiler günlük 180 lira yevmiye için sabahın ilk ışıklarından akşama kadar çalışıyor.











Yorumlar (0)