Kaba yem, sütteki proteini artırıyor

Selçuk Üniversitesi’nde yapılan açıklamaya göre, kaba yemle beslenen hayvanın sütü protein açısından daha zengin olduğu belirlendi.

TARIM 04.12.2019, 15:02
Kaba yem, sütteki proteini artırıyor

Selçuk Üniversitesi’nde Öğretim Görevlisi olarak görev yapan Prof. Dr. Uğur Uslu, Konya’da dört çiftliğin örneklem olarak alındığı araştırmada, özellikle 14 kilograma kadar süt veren ineklerin kaba yemle beslendiğinde sütteki protein, yağ oranı ve kuru madde oranında artış gözlemlendiğini belirtti.


Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Uğur Uslu

Süt İneklerinin Beslenmesinde Kaba Yemin Önemi ve Yöresel Ürünlerin Markalaşması Çalıştayı’na katılım için Antalya’ya gelen Uslu, kooperatif yetkililerinin hayvanlar konsantre yemle beslendiğinde oldukça maliyetli ve verimin düşük olduğu şikayetinde bulunulduğunu söyledi.

Uslu, Süt üreticilerinin de talebiyle üniversite olarak kaba yemle ilgili araştırma yapıldığını aktardı.

"14 kilograma kadar süt veren ineklerin kaba yemle beslendiğinde sütte protein, yağ oranı ve kuru madde oranında yükselme tespit ettik"

Maliyetin yüzde 10 ila 15 arasına düştüğü sonucuna vardıklarını vurgulayan Uslu, "Konya'da dört çiftlikte yaptığımız araştırmada özellikle 14 kilograma kadar süt veren ineklerin kaba yemle beslendiğinde sütte protein, yağ oranı ve kuru madde oranında yükselme tespit ettik." ifadelerini kullandı.

Kaba yemle beslenen büyükbaş hayvanlar, doğumlarını da araştırmaya başladıklarına değindi. Uslu, ikiz doğurma, ölüm oranı ve metabolik hastalıkları bir yıllık süreç içerisinde araştıracaklarını söyledi.

Fiyatlandırma sütteki proteine göre yapılacak

Konya Bölgesi Hayvancılık Birliği Kooperatifleri Birliği Başkanı Ali Gedikkaya Konya bölgesinde üç aydır bazı ahırlarda çalışma yapıldığını belirtti.

Araştırmada kaba yemle beslenen hayvanların verimlerin gözlemlendiğini belirten Gedikkaya, şu sözleri sarfetti:

"Tarım ve Orman Bakanlığı bundan sonra sütün sadece rengine fiyat vermeyecek, proteinine, yağına ve kuru maddesine göre fiyatlandırma yapacak. Hayvanlarımızı kaba yemle besleyerek verimi arttırıp maliyeti düşürmeyi hedefliyoruz. Yöresel ürünlerin markalaşması adına da çalışmalar yapmaya başladık. Yüzde yüz doğal koyun tulum peynirini diğer bölgelerdeki yöresel ürünlerle değiş tokuş yaparak pazarlamaya başlayacağız. Dünyada yöresel ürünler büyük bir pazara sahip."

Yorumlar (0)