Jeotermal enerjiyle ısıtılan domates serasında hasat heyecanı!

Erzurum'un Aziziye ilçesinde kurulan ve enerjisini yakılan atıklar ile bölgedeki jeotermal kaynaklardan alan domates serasının hasadı yapılacak. Diktikleri 30 bin kök domates fidesinden yaklaşık 330 ton domates elde etmek istediklerini söyleyen Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, "Piyasa fiyatının altında olacak. Yakında raflardaki yerini alacak. Bölgenin termal enerjisinden yararlanmalı ve buradaki seraları çoğaltmalıyız." dedi.

TARIM 21.07.2022, 17:40 22.07.2022, 14:43 Hakan Öksüz
Jeotermal enerjiyle ısıtılan domates serasında hasat heyecanı!

Erzurum'da jeotermal enerji tarafından desteklenen domates serası kuruldu. Aziziye Belediyesi tarafından kurulan ve yakılan atıklar ile jeotermal enerjiyle ısıtılan serada hasat heyecanı yaşanıyor. Aziziye ilçesinde bulunan termal bölgedeki 10 bin metrekarelik alana kurulan seranın hasadı yarın yapılacak. Seraya dikilen 30 bin kök domates fidesinden yaklaşık 330 ton domatesin elde edileceği düşünülüyor.

"Seracılığın bu şekilde de yapılabileceğini göstermek istiyoruz"

Serayla ilgili bilgiler veren Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, "Bu seranın önemi, ısıtma sistemiyle ilgili. Jeotermal enerjiden ve yakılan atıklardan elde edilen enerji, seranın ısınmasını sağladı. Hedefimiz ise seracılığın bu şekilde de yapılabileceğini diğer işletmelere göstermek. Erzurumlu vatandaşların sofraları, buradan elde edilen domatesler ile lezzetlenecek." ifadelerini kullandı.

"Piyasanın altında bir fiyat belirlenecek"

Aziziye Belediye Başkanı Orhan, serada üretilen domateslerin dışarıya da ihraç edilebileceğini söyledi. Yaklaşık 9 aylık emeğin karşılığı olarak 330 ton domates elde etmek istediklerini söyleyen Orhan, "Bu da seradan bir ayda 30 ton civarında domates elde ettiğimiz anlamına geliyor. Eğer dışarıdan talep gelirse değerlendiririz. Öncelikli hedefimiz Erzurumlu vatandaşların bundan yararlanması. Piyasanın biraz daha altında bir fiyat belirlemek istiyoruz. Serada çalışan sayısı 14. Hasat toplama işleminin ardından bu lezzetli ve ucuz domatesler, market raflarındaki yerini alacak." diye konuştu.

"Bu bölgenin termal enerjisinden yararlanmalıyız"

Jeotermal enerjiyle seracılığın yapılabileceğini herkese göstermek istediklerini kaydeden Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, "Seranın kapladığı alan yaklaşık 10 bin metrekare. 30 bin kök domates fidesi dikerek çalışmalarımıza başlamıştık. Bu tarz seraların yaygınlaşmasını istiyoruz. Aziziye'deki termal enerji kaynağı, bu seranın kurulabilmesini sağladı. Bu bölgede seralara yatırım yapmak gerekiyor. Termal enerji, ısıtma masraflarını minimuma indiriyor. Buranın özelliklerinden yararlanmamız gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)