İzmir'de zeytin hasadı devam ediyor

İzmir Ödemiş'te kasımda başlayan zeytin hasadı sürerken hava şartlarına göre hasadın ilerleyeceği ifade edildi.

TARIM 28.12.2020, 14:55
İzmir'de zeytin hasadı devam ediyor

Zeytin hasadının zamanı diğer ürünlere göre daha da uzun zamanlara yayılıyor. Bu sene bu zamanı koronavirüs salgınının sebep olduğu şartlar daha da uzattı.

Zeytin üreticileri ürünün kalitesi ve toplanma zamanın ters orantılı olduğunu ifade ediyor. Üreticiye göre erken toplanmış zeytinin verimi daha az fakat lezzeti çok daha iyi.

Artan maliyetler ve kuraklık

Bölgede her sene yeterli düzeyde yağış olmamasından dolayı zeytinlerin tam olgunlaşmadığını söyleyen Kerem Çakıroğlu, "Geçtiğimiz sene bahardan bu zamana dek etkisini hala sürdüren kuraklık ve koronavirüsten dolayı yaşanmış olan sıkıntılar ve tahminlerden daha fazla artış gösteren maliyetlerle zeytin toplama ve sıkma sezonu sürüyor. Zeytin yalnızca senenin birkaç ayında yapılıyor gibi görünüyor fakat bütün bir yılı kaplıyor. İlaçlama, budama ve sulama sene içinde uygun zamanlarda gerçekleştiriliyor ve yavaş yavaş olgunlaşmış olan ürünler işliklere doğru gidiyor." şeklinde konuştu.

Zeytin ağacının bakımı doğru yapılmalı

Kerem Çakıroğlu, zeytin ağaçlarının bakımının doğru bir şekilde yapılması gerektiğini söyleyerek, sıkımın dikkatli bir şekilde yapılması gerektiğini söyleyerek cümlelerini şöyle kurdu:

"Doğru bir şekilde budanan, sulanan ve ilaçlanan ürünler zamanında kasalar aracılığıyla sevk edilmelidirler. Yoğun sıcaklık verilmeden 26 derece altında bir ısıda elde edilmiş olan zeytinyağları gıdaya zarar vermeksizin paslanmaz çelik kaplarda veya miktarlarına göre tanklarda saklanmalıdır.

Kullanım fazlası olan ürünlerin sevkiyatının uygun tenekelerde gerçekleştirilmesi, zor ve uzun bir süreç neticesinde emeklerin karşılığının alınması amacıyla büyük bir önem taşımaktadır. Oksijen ile teması çok, güneş ışığına maruz kalan ve bir ısı kaynağının yanında olan zeytinyağı içerisinde bulunan değerleri kaybediyor. Bu ise kişiye büyük bir zarar veriyor."

"Zeytin yağı yeşilken toplanırsa az olur"

Rengi yeşilken toplanmış olan yağın az olacağını ve kalitenin artış göstereceğini söyleyen Çakıroğlu, "Zeytinler yeşilken ağaçtan toplanır, sıkıldığında erken hasat olur, az bir ürün alınır ama çok çok sağlıklıdır. Siyah iken çok fazla yağ alınır ama kalitesi azalır. Bölgede hasat zamanı kasım ve şubat ayları arasındadır." dedi.

Yorumlar (0)