İşte tarladan sofralara şeker pancarının yolculuğu…

Ülkemizin şeker ihtiyacının bir kısmının karşılandığı Elazığ’da şeker pancarının şekere dönüşme yolculuğu başladı.

TARIM 31.10.2021, 13:35 01.11.2021, 09:26
İşte tarladan sofralara şeker pancarının yolculuğu…

Üreticiler pancarlarını tarlalarda iş makineleriyle sökerken pancar kampanyasını başlatan Elazı Şeker Fabrikası’na doğru yola çıktı. Çiftçiler tarafından yaklaşık olarak 18 Eylül tarihinde başlatılmış olan ve halihazırda sökümü süren pancarlar, vasıtalarla fabrikalara taşınıyor. Pancar analiz laboratuvarlarında araçlardan alınan pancar numuneleriyle fire ve polar şeker analizleri yapılarak silolanıyor. Siloda yer alan pancarlar su ile yüzdürülüp yıkama teknesinde temizlenerek fabrikaya ulaştırılıyor. Çeşitli işlemlerden geçirilip büyük kazanlarda kristalleştirilen şeker, ardından çuvallama işleminin gerçekleştirildiği bölgeye ulaştırılıyor. Şeker pancarının şekere dönüşmesi ise çuvallanıp depolanmasıyla bitiyor.

Şeker pancarı nasıl son haline gelir?

Şeker pancarının işlenip kristal şeker üretimi gerçekleştirildiğini kaydeden Elazığ Şeker Fabrikası Müdürü Mümtaz Çelik, “Şeker pancarı tesellümünün yapılmasının ardından önce pancar yıkanıp temizlenir. Taşı ve otu ayıklandıktan sonra fabrika içerisinde yer alan 3 tane pancar kesme makinalarından geçirilir. Difüzor dediğimiz yerde kule şerbeti alınır. Şerbetin alınmasının ardından dışarıya posa verilerek şerbet ham şerbet haline gelir. Ham şerbet değişik kademelerden geçirilir. Bu kademeler, ikinci kireçleme, birinci kireçleme, ikinci ve birinci saturasyon ile buharlaşmadır.

Buharlama işlemleri sonrası ve kristallendirme yapılmasının ardından kristal şekere dönüştürülür.

Bu süreç 1 gün boyunca sürer ve sürecin sonunda elde edilen şekerler, şeker ambarında bulunduğumuz yerde istiflenir.” şeklinde konuştu.

“125-130 gün kampanya süresi bekliyoruz”

Çelik, istiflerin müşteriye satış için hazır hale getirilmiş vaziyette beklediğini aktararak, “Elazığ ismiyle bilinen şeker Elazığ piyasasında, Tunceli’de, Gaziantep’te, Bingöl’de bu bölgelerimizde tüketmek üzerine dağıtımı gerçekleştirilir. Bu da esnaf tarafından alınıp değişik yerlere iletilir. Bu sene kampanyamız yaklaşık olarak bir buçuk ay boyunca sürecek yani 125-130 gün aralığında bir kampanya süresi bekliyoruz. Bu da Elazığ olarak fabrikamız adına sevindirici çünkü istediğimiz seviyede pancar işleyerek üretimi gerçekleştirebiliyoruz ve kapasitemiz buna yeterli.” dedi.

Yorumlar (0)