İstanbul: Türkiye’nin bir numaralı “manda" şehri 

Bir zamanlar ülkenin dört bir yanını esir alan fakat hızlı şekilde tükenen Buffalo ırkı mandaların çoğu şu anda İstanbul’da bulunuyor. 

TARIM 18.05.2021, 11:45 19.05.2021, 09:33
İstanbul: Türkiye’nin bir numaralı “manda" şehri 

Bakanlıkların teşvikiyle Türkiye’ye getirilen ve çoğaltılan Buffalo ırkı mandalar, bir zamanlar ülkenin dört bir yanında görülüyordu. Fakat son dönemlerde hızlı şekilde tüketilen ya da ihraç edilen hayvanlardan geriye sayılacak derecede az kaldı. İstanbul’da toplanan tüm mandaların Tarım ve Orman İl Müdürlükleri teşvikiyle tekrar artırılması planlanıyor.

Düzce’de çalışmalar başladı

Manda konusunda bir numaralı olan İstanbul’a ilk rakip ise Düzce. Düzce’de manda yetiştiriciliği konusunda artış yaşanıyor. Başlatılan projeler kapsamında manda yetiştiren çiftçilere mandaların yüzde 98’lik kısmı hibe olarak veriliyor. Bu sayede sayılarının kısa sürede hızla artması beklenen hayvanların hem şehir hem de ülke ekonomisine katkı sağlaması bekleniyor.

Türkiye Anadolu mandası adı altında yetiştiriliyorlar

Manda yetiştiriciliği yapan Murat Yılmaz: “Manda üretimi, ilimizde oldukça iyi bir noktada. Tüm mandalarımızı kayıt altına alıyoruz. Şu anda yüzde 98 oranında başarılı olan çalışmalarımız bulunuyor. Bu hayvanları Türkiye Anadolu mandası adı ile yetiştiriyoruz. Buffalo benzeri olan bu ırk, Anadolumuza özgü. Yalnızca Düzce’de 2 binden fazla manda bulunduğunu söyleyebilirim.”



“İstanbul ile yarışıyoruz”

Yılmaz: “Manda yetiştiriciliği konusunda İstanbul ile yarışıyoruz. Mandanın en çok olduğu şehrin İstanbul olduğunu söylediğimizde herkes şaşırıyor. İstanbul’u ise Düzce, Samsun ve Bursa takip ediyor. Eskiden Çankırı, Kastamonu ve Karabük’te mandalar daha fazlaydı fakat oralarda hızlı şekilde azaldı. Şimdi ise Batı’da yükselmeler mevcut. Üretim konusunda tüm şehirlerimizle yarış halindeyiz.”

Mandalar hem dirençli hem de hastalık bulaştırmıyor

“Mandalar, hastalığa karşı oldukça dirençlidir. Kolay kolay hasta olmazlar. Hadi hasta oldular diyelim, insanlara da bulaştırmazlar. Yani bunlar, sağlık açısından oldukça iyidir. Sığıra görünüş olarak benzerler ama sığırlardan insanlara hastalık geçtiğini biliyoruz. Öte yandan sığırın doğumu geldiğinde saatlerce başında beklenir çünkü kendi kendine yapamaz. Fakat mandalar müsait olan her yerde kendi başlarına doğum yapabilirler. Ayrıca mandalar, sığırların yemediği şeyleri de yer. Sap da yer saman da yer. Bakımı da kolaydır. Bu sebeple sığırlardan daha fazla tercih edilir.” 

Yorumlar (0)