İncirin başkentinde hasat zamanı

Aydın'da 'sarı lop' ismi verilen taze incirin hasadına başlandı.

TARIM 30.07.2022, 23:49 31.07.2022, 17:51
İncirin başkentinde hasat zamanı

Ülkemizin en önde gelen incir üretim merkezi olan Aydın'da, 40 bin hektar büyüklüğündeki alanda senede yaklaşık olarak 200 bin ton incir yetiştiriliyor.

Bir kısmı taze olarak satışa çıkarılan incirin yaklaşık olarak 70 bin tonu kurutularak çok sayıda ülkeye ihraç ediliyor.

Kuyucak ilçesinde erken saatlerde yola çıkan işçiler, günün ilk ışıklarını incir ağaçlarının altında karşılıyor.

Büyük kısmı kadın tarım işçileri tarafından özenle toplanan ürünler, kasalara konumlandırılıp satışa hazır vaziyete getiriliyor.

"Dünyanın en kaliteli inciri Aydın'da"

İncir üreticilerinden Yahya Anlıak, basın mensuplarına, çok büyük bir heyecanla bekledikleri hasadın başladığını ifade etti. 

Havaların sıcak olmasından ötürü hasadın erken saatlerde gerçekleştirildiğini kaydeden Anlıak, "Kentimizin çok sıcak olduğunu biliyorsunuz. En geç 12.00 gibi hasadı bitiriyoruz ve tüccarlara teslimat yapıyoruz. İklim koşullarından en hızlı ve en fazla etkilenen meyve. Bu sebeple de öğlen sıcağına kalmamaya gayret ediyoruz." diye konuştu. 

Sezonun çok iyi başladığını söyleyen Anlıak, şöyle devam etti:

"Tüccarlara 15-20 TL bandında satıyoruz. Tezgahlarda ise 30-50 TL bandında satışa çıkıyor. Dünyanın en kaliteli inciri Aydın'da. Bu sene yağışlı geçtiği için kalitemiz ve rekoltemiz arttı."

Üreticilerden Nuri Güler de hava koşullarının istedikleri gibi olmasından dolayı sevindiklerini, incirde kalitenin çok iyi olduğunu dile getirdi.

"Evlatlarımızı da getirmek zorunda kalıyoruz"

Kadın işçilerden Ümmü Candan ise "Sabah erken saatlerde buraya geliyoruz. Evlatlarımızı da getirmek zorunda kalıyoruz. Ekmeğimizi buradan kazanıyoruz. Yaz boyunca incir topluyoruz." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)