İlkbaharda yaşanan kış, meyve bahçelerini vurdu: Ürün kaybı yüzde 25 

İlkbahar mevsiminde yer almamıza rağmen ülke genelinde yaşanan “kış” mevsimi, en çok tarlaları vurdu. Sivas’taki kuvvetli rüzgar sebebiyle meyvelerde oluşan kaybın yüzde 25 olduğu ifade edildi. 

TARIM 10.05.2021, 13:03 11.05.2021, 07:55
İlkbaharda yaşanan kış, meyve bahçelerini vurdu: Ürün kaybı yüzde 25 

Sivas’ta, kış mevsimini aratmayacak derecede etkili olan kuvvetli rüzgar, sakinlerin hayatını olumsuz etkiledi. Hemen hemen tüm ilçede çatı uçması, ağaç devrilmesi gibi sorunlar oluştu ve bunlar da pek çok araca zarar verdi. 

Fırtınadan olumsuz etkilenen yalnızca Sivaslılar değil, tüm ülke oldu. Şehirde çiçek açan meyve ağaçları, zarar gördü. Çukurbelen köyünde bulunan 70 dönümlük arazinin sahibi, şiddetli rüzgar nedeniyle vişne ağaçlarının zarar gördüğünü anlattı. Bazı araçları kıran rüzgar, pek çoğunun ise çiçeklerini döktü.



“Ürün kaybımız çok fazla”

Arazi sahibi Cemal Coşkun, durumu şu şekilde anlatıyor: “Hava oldukça sıcaktı, tamamen ilkbahar mevsimi gibiydi. Akşam aniden rüzgar başladı sonra fırtınaya döndü. Sabah baktık ki bazı ağaçlarımız kırılmış, pek çoğunun da çiçeği dökülmüş. Arazimiz ve ağaçlarımız sigortalı. Bu sebeple eksper çağırdık. Eksper, yaptığı incelemede, ağaçların yaklaşık yüzde 25’inin zarar gördüğünü belirtti. Ürün kaybımız çok fazla. Hasarın dosyaya işlenmesi durumunda ödeme alacağız yoksa çok büyük sıkıntıdayız.”



“İklimler çok değişken, günü gününü tutmuyor”

“Sivas’ta iklimler çok değişken, günü gününü tutmuyor. Bir gün hava günlük güneşlikken diğer gün eksiye düşüyor. Don olduğunda da çok sıkıntı çekiyoruz. Küçük bahçe olsa, ateş yakarız ama bahçemiz çok büyük. Burada oluşacak donu engellememiz için devasa ateşler yakmamız gerekir. Bu da imkansız.” 

Yorumlar (0)