İhracatta kayısı çekirdeği rekoru! Amerikan bademine rakip oldu

Kayısının ana vatanı olarak bilinen Malatya'dan farklı ülkelere gönderilen kayısı çekirdeklerinin 10 ay içerisinde elde ettiği cirosu duyuruldu.

TARIM 07.11.2022, 09:42 07.11.2022, 17:12
İhracatta kayısı çekirdeği rekoru! Amerikan bademine rakip oldu

Kayısı sadece bir meyve olarak ihraç edilmiyor. Çekirdeğin içerisinden çıkan badem yüksek oranlarda ciro yapmasıyla üreticilerini sevindiriyor. Malatya'dan senenin 10 aylık zamanı içerisinde 3 bin 963 ton tescilli kayısı çekirdeği farklı ülkelere yollanarak toplamda 14 milyon 677 bin dolar gelir elde edildiği açıklandı.

Amerikan bademine rakip oluyor

Kentte gerçekleştirilen kayısı ticaretine değinen Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, söz konusu meyvenin hem kendisinden hem de çekirdeğinden gelir elde edildiğini aktardı.

Kayısının meyvesinin ekonomik açıdan üreticilerini sevindirdiğine vurgu yapan Özcan, "Kayısının çekirdeği oldukça değerli bir ihracat ürünü halini geldi. Bu senenin ekim döneminde 648 ton kayısı çekirdeğini farklı ülkelere göndererek toplamda 2 milyon 113 bin dolar miktarında gelir alındı. Çekirdek gönderimlerinde bulunan en önemli etken Amerikan bademi. Bu söz konusu badem kabuklu çerez sektöründe rekoltesi çok fazla olan ürünlerden bir tanesi. Fakat kayısı çekirdeği hemen hemen her alanda Amerikan bademinin birinci rakibi olarak yerini alıyor." diye konuştu.

Amerikan bademinde fiyat gerilemesi kayısı çekirdeğini etkiledi

Edinilen bilgilere göre, çekirdek fiyatlarının piyasada farklılık gösterdiğini dile getiren Özcan, “Sene sonuna gelene kadar çekirdeklerin farklı ülkelere gönderilmesi konusunda iyi bir yere taşımak adına mücadelemizi sürdürüyoruz. Amerikan bademinde meydana gelen fiyat gerilemesinden ötürü çekirdek ihracatımızda belirli bir oranda gerileme görülebiliyor. Fakat gelirler kısmına bakıldığında herhangi bir sıkıntı bulunmuyor. Çekirdek sektöründe bizler adına en önemli alıcılarımız İtalya ve Almanya." dedi.

Yorumlar (0)