Hollanda 94,5 milyar avroyla tarımda ihracat ikincisi!

Hollanda İstatistik Kurumu ile Wageningen Üniversitesi Ekonomik Araştırma Merkezi’nin işbirlikleriyle hazırlanan rapora göre Hollanda geçtiğimiz yıl toplam 94,5 milyar avroluk tarım ürünü ihraç etti. Yüzölçümü Konya kadar olan Hollanda, Asya ülkelerine et ihraç ediyor.

TARIM 20.01.2020, 10:45 20.01.2020, 11:02
Hollanda 94,5 milyar avroyla tarımda ihracat ikincisi!

İhracat oranını 2018 yılına göre yüzde 5 civarı artıran Hollanda, ABD’nin ardından dünyanın en büyük tarım ihracatçısı olma unvanını korudu.

Yüz ölçümü ve nüfus bakımından birçok ülkenin arkasında bulunan Hollanda’nın tarım ürünleri ihracatı her yıl biraz daha artırıyor.

Çiçek soğanı ve süs bitkilerinde birinci sırada!

Hollanda'nın dünyaya sattığı ürünlerin başında gıda ürünleri ile çiçek soğanı ve bitkiler yer alıyor. Resmi rakamlara göre, Hollanda'nın 2019 yılında en fazla ihraç ettiği altı ürün şöyle kaydedildi:

  • Çiçek soğanı ve süs bitkileri: 9,5 milyar avro,
  • Et ve et ürünleri : 8,8 milyar avro,
  • Süt ürünleri ve yumurta: 8,6 milyar avro,
  • Sebze : 7,3 milyar avro,
  • Meyve : 6,2 milyar avro,
  • İçecek : 5,8 milyar avro.

Asya ülkeleri Hollanda’dan et aldı!

Hollanda’nın yaş sebze ve meyve satışıyla birlikte, 2019 yılı et ihracatında ciddi seviyede artış gözlemlendi.

Rotterdam Erasmus Üniversitesi’nde Öğretim Görevlisi ve Wageningen Ekonomi Araştırmaları kuruluşunda Araştırma Müdürü ve Ekonomist olarak görev yapan Krijn Poppe'ye göre, Hollanda’nın et ihracatındaki  gücünü bu denli artırmasının en önemli nedeni, Asya'da ortaya çıkan domuz humması ve dolayısıyla et ihtiyacını batı ülkelerden talep etmesi oldu. Özellikle Çin Hollanda’dan önemli miktarda et talebinde bulundu.

Geriye kalan tarım ihracatı miktarı da Hollanda’nın ürettiği ve/veya işlediği ürünlerden oluşuyor.

Hollanda'nın en fazla ürün sattığı ülke 23,6 milyar avro ile Almanya olurken Belçika’ya 10,8 milyar avro, İngiltere’ye 8,7 milyar avro, Fransa’ya 7,7 milyar avro, İtalya’ya 3,6 milyar avro, Çin’e 3 milyar avro ve İspanya’ya 2,8 milyar avroluk ürün ihraç etti.

Hollanda, Afrika ve Güney Amerika’dan aldığı ürünleri işleyip satıyor!

Hollanda’nın ihracatında bulunduğu tarıma ilişkin ürünlerde alkollü içecekler, kakao ve çikolata da yer alıyor. Hollanda, kakao ve çikolata ihracatını önceki yıla göre yüzde 6 oranında artırdı.

Hollanda, Batı Afrika'dan ithal ettiği kakao çekirdeklerini fabrikalarında işleyerek, Fransa, Belçika ve İsviçre’ye satıyor.

Hollanda, Güney Amerika ve Güney Afrika’dan ithalatını gerçekleştirdiği tropikal meyveleri kendi ürünleri ile birleştirerek üçüncü ülkelere sattı.

Yorumlar (0)