Hobi bahçeleri yeni Çiftlik Bank vakası mı?

Hobi bahçeleri, tarım dışı faaliyet gösterdiği gerekçesiyle yıkılacak ve bu bahçelerin hisselerini alanları mağdur durumda bırakacak. Hobi bahçeleri bu anlamıyla yeni bir "Çiftlik Bank" vakası yaratabilir.

TARIM 22.11.2019, 15:39 22.11.2019, 21:00
Hobi bahçeleri yeni Çiftlik Bank vakası mı?

İzmir Menderes'te bulunan hobi bahçeleri, verimli tarım arazilerinin kooperatif usülü bir biçimde insanlara hisseler satılmasıyla oldukça geniş bir kitle topladı. Fakat Toprak Koruma Kanunu ve İmar Kanunu'na aykırı olduğu gerekçesiyle hobi bahçelerine para cezası verilmiş ve bahçelerin kurulduğu tarım alanlarının eski haline döndürülmesi gerektiği belirtilmişti. Peki bu hobi bahçeleri yıkılırsa, bahçelerin hisselerini satın alan insanlara ne olacak? Yeni bir "Çiftlik Bank" vakası mı yaşanıyor?

Hobi bahçeleri nedir?

İzmir Hobi Bahçeleri internet sitesindeki bilgilere göre, hobi bahçesi şöyle tanımlanıyor:

"Ucuza ve sağlıklı bir şekilde kendi bahçenizde sebze,meyve üretebileceğiniz,sevdiklerinizle keyifli zamanlar geçireceğiniz size ait organik bahçedir. Hobi bahçenizde eğer imar durumu müsait ise kendi hobi evinizi de yapabilirsiniz.İmara açık olmayan bölgelerde ahşap ya da prefabrik yapılar yapılabilmektedir."

Tapu hissesi gibi kooperatif hissesi satıyorlar

Yani kısaca, bir tarım arazisi satın alınıp, çevresine tel örgüler çekiliyor, üzerine prefabrik yapılar kurulup bu arazilerin hisseleri kooperatif usulü satılıyor, fakat bunlar tapu hissesi değil ve gerçek tapuymuş gibi pazarlanıyor. Ancak bu durumun hiçbir yasal dayanağı yok çünkü verimli tarım arazilerine yapılar yapılması Toprak Koruma Kanunu ve İmar Kanunu'na göre yasak. Ayrıca bu arazilerde tarım dışı faaliyet yapılması da yasak!

Niçin yasak?

Verimli tarım arazilerinde tarım dışı faaliyet göstermek, bu arazilerin verimliliğini oldukça düşürebilir. Hobi bahçesi adı altında yapılan yapılar, bilinçsiz şekilde ilaç kullanımını tetikleyebilir ve toprağı ve akarsuları kirletebilir.

Niçin "Çiftlik Bank"la ilişkilendiriliyor?

Hobi bahçeleri de Çiftlik Bank'a benzer bir şekilde "kooperatif" sistemi oluşturup bunun üzerinden bir hisse satışı gerçekleştirdi. Fakat hobi bahçeleri yıkılınca, hisse alanlar büyük bir mağduriyet yaşaması çok olası. Çünkü bu hisseler sadece kooperatif hissesi, yani kimse tarım arazisinin gerçek tapusuna sahip değil.

Çiftlik Bank, Sermaye Piyasası Kurulunca bir piramit satış sistemi olarak tanımlanmış ve kurucuları cezalara çarptırılmıştı. Çiftlik Bank kurucusu Mehmet Aydın ise kırmızı bülten ile aranıyor.

Habernediyor.com / İrem Çorum

Yorumlar (1)
Asiye 4 yıl önce
Şehirlerde rant bitince ya da azalınca uyanık müteahhitler gözlerini verimli tarım arazilerine diktiler, ucuza aldıkları tarla ve ya bahçeleri mevcut yasaları arkadan dolanarak parselleyip kooperatif ortaklığı adı altında sattılar. Ya alanlar!!