Hileli zeytinyağı nasıl anlaşılır?

Gıda sektöründe yaşanan sahte ya da hileli ürün, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan ifşa açıklamalarıyla tartışma konusu oldu. Sahte ya da hilenin en yoğun olduğu zeytinyağı sektörü de bu tartışmaların odağında yer alıyor. Peki, sahte zeytinyağı nasıl anlaşılır? Zeytinyağını dondurma yöntemi işe yarıyor mu?

TARIM 16.01.2020, 10:03
Hileli zeytinyağı nasıl anlaşılır?

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan ifşa listesinde en çok tartışılan ürünlerden biri de zeytinyağı oldu. Bakanlığın hileli gıdalar listesinde 80’den fazla zeytinyağı olduğu görüldü. İncelenen hileli zeytinyağı ürünlerinin çoğunda, ucuz olması sebebiyle pamukyağı tercih edildi.

Zeytinyağının sahte ya da hileli olduğunu anlamanın geleneksel yönteminin dondurma yöntemi olduğunu ancak bunun her zaman işe yaramadığını kaydeden Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Gürkan Renklida, “Halk olarak bizim anlayabileceğimiz şey sadece zeytinyağının donması. Buzdolabına koyduğumuzda zeytinyağı donuyorsa zeytinyağıdır. Donmuyorsa bitkisel yağdır.” ifadelerini kaydetti.

Zeytinyağı diye pamukyağı kullanıyorlar!

Tariş Genel Müdürü Güngör Şarman pamukyağının ucuz olması nedeniyle hileli zeytinyağında kullanıldığını söyledi. Şarman, “Zeytinyağı ürünleri, kıymeti daha düşük olan ya da sağlığa faydası bakımından daha düşük olan yağların karıştırılmasıdır. Bunların başında da pamukyağı gelmektedir” sözlerini kaydetti.

Uzmanlara göre zeytinyağının hileli ya da sahte olduğunu tüketicinin anlaması çok zor ancak gerçek olup olmadığının bazı ipuçları bulunuyor.

Zeytinyağı maliyetinin altında satılıyorsa problem var demektir!

Zeytinyağı maliyetinin altında satılmasının şüphe uyandırıcı olduğunu söyleyen Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Renklida, “Zeytinyağının bir maliyeti var. Zeytinyağı, maliyetinin altında satılıyorsa tüketicinin bunu düşünmesi lazım… Zeytinin kilosu belli, yağın kilosu belli. Bunun altında bir fiyat varsa problem var demektir” dedi.

Tariş Genel Müdürü Şarman ise konuyla ilgili, “Bir ürün olması gereken zeytinyağı fiyatından düşük satılıyor ise orada kuşku duymakta fayda var” sözlerini kaydetti.

Sektör temsilcileri sorunun kısa sürede çözümlenebilmesi için gıda mahkemesi ve gıda polisi uygulamasına geçilmesini tavsiye ediyor.

Peki, gerçek zeytinyağı nasıl anlaşılır?

Yorumlar (0)