Hileli peyniri anlamanın yolu: Etiket

Ege Üniversitesi(EÜ) Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Harun Uysal, margarin, kazein, süt tozu, margarin ve suyun harmanlanarak “sütsüz peynir” yapımında kullanıldığını belirtti. Tüketicilerin bu peynirleri etiketi etraflıca kontrol ederek anlayabilmelerinin mümkün olduğunu söyledi.

TARIM 17.01.2020, 17:05 17.01.2020, 17:19
Hileli peyniri anlamanın yolu: Etiket

Gıdada hile sıralamasında, süt ve süt ürünlerinin ilk sıralarda yer aldığını aktaran Ege Üniversitesi(EÜ) Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Harun Uysal, Tarım ve Orman Bakanlığının çiğ sütün pazarlanmasıyla ilgili yayımladığı yönetmeliğe mutlaka uyulması gerektiğine işaret etti.  Uysal, çiğ sütte sıklıkla kullanılan hilenin "kostik" maddesi kullanımı olduğunu vurguladı.

“Ürünlerin etiketlerinin okunması lazım!”

Tüketicilerin markalı ve bilindik ürünleri kullanması gerektiğine işaret eden Uysal, şu sözleri kaydetti:

“Mümkün olduğu ölçüde organik ürünler tercih edilmeli. Bunun yanında iyi tarım uygulamalarını kullanan ürünler tüketilmeli. Bunu da anlamak için ürünlerin etiketlerinin okunması lazım. Genellikle son kullanma tarihine bakıyoruz. Hâlbuki besin değerlerinin de kontrol edilmesi gerekiyor. Hangi katkı maddeleri kullanılmış onlara bakılması gerekiyor.”

Süt olmadan üretilen hileli ürünler “peynir” kisvesiyle satılıyor!

İzmir Tarım ve Orman Müdürü Musa Bakan da vatandaşların güvenilir gıda tüketimine yönlendirmek için sürekli çalıştıklarını ifade etti. Kentte 5 bin kadar üretim yeri bulunduğunu ve toplamda 45 bin gıda işletmesinin yer aldığını aktaran Bakan, "2019 yaklaşık 75 bin gıda denetimi gerçekleştirilmiştir. Bunun 608'i süt işleme tesislerinde gerçekleştirilmiştir.” dedi. İçeriğinde süt olmadan üretilen hileli ürünlerin “peynir” kisvesi altında piyasaya sürülemeyeceğini söyleyen Bakan, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda ilimizde yapılan üretici işletme denetimlerinde hammadde kontrolleri yapılmakta ve gerekli numuneler alınarak analiz edilmektedir. Tüketicilerin ürün etiketlerini dikkatle incelemesi önem arz etmektedir çünkü hammadde olarak süt kullanılmadan üretilen ürünlerin etiketlerinin 'içindekiler/bileşenler' kısmında bu durum belirtilmesi zorunludur.”

Yorumlar (0)