Henüz 10 yaşında... Ailesinin hayatını değiştirdi

İzmir’de hayvancılıkla uğraşan Kavak ailesinin yaşamını 10 yaşındaki kızları değiştirdi. Küçük Sümeyra, internette rastladığı 'maralfalfa' bitkisinin videolarını ailesine gösterdi. Kızlarının fikri üzerine maralfalfa üretmeye başlayan Kavak ailesi, ilk seferde dönüm başı 70 ton rekolte elde etti.

TARIM 30.08.2022, 22:25
Henüz 10 yaşında... Ailesinin hayatını değiştirdi

İzmir’e bağlı Ödemiş ilçesinde hayvancılıkla uğraşan Kavak ailesinin 10 yaşındaki evlatları Sümeyra, internette sörf yaptığı esnada çok heyecanlandığı bir videoyla karşılaştı. 

Doğduğundan beri hayvanların içinde büyüyen ve tıpkı ailesi gibi üretime ilgi duyan 10 yaşındaki küçük kız, internette rastladığı maralfalfa bitkisinin videolarını ailesine gösterdi. 

Kızlarının fikri üzerine maralfalfa üretmeye başlayan Kavak ailesi, bir senenin sonunda aldıkları neticeye inanamadı. Bahse konu yem bitkisinin ilk ekimini ilkbahar mevsiminde yapan Kavak ailesi, ilk seferde dönüm başı 70 ton rekolte elde etti. 

"Hayvanlar çok sevdi"

İlaç ve kimyasal gübre kullanımı gerektirmeyen, sulamada da tasarruf sağlayan maralfalfanın üretimine başladıkları için çok memnun olduklarını söyleyen Ali Kavak, şöyle konuştu:

"Kızımın gösterdiği videoyu izledikten sonra biraz kararsız kaldım fakat araştırmalarımın sonucunda bu işe girmeye karar verdim. Dört ay evvel diktik, bugün ilk hasadımızı yaptık."

Sümeyra ise hayvanları çok sevdiğini ifade ederek, “Hayvanların sağlığı için bu bitkiyi yetiştirmesi gerektiğini babama söyledim. Hayvanlar da bu bitkiyi çok sevdiler." dedi. 

"Çiftçi ve çevre dostu"

Ülkemizde hayvan yemi üzerine 30 seneyi aşkın faaliyetler yapan ve Asya'da ‘dev kral otu’ olarak da bilinen maralfalfayı Türkiye'ye getiren Turhan Kendirli de çevre ve çiftçi dostu olan maralfalfa hakkında, şu ifadeleri kullandı: 

“Endonezya ve Filipinler seyahatimde bu bitkiyle karşılaştım. Hayvanlara yem olarak verdiklerini gördüm ve Türkiye'ye getirmeye karar verdim. Ülkemizin her yerinden yetiştirilebilir fakat en verimli olduğu yer Ege ve Akdeniz kıyıları. Ülkemizde yaklaşık olarak iki senedir kullanılıyor ve kullanan herkes çok memnun. Hem çiftçi hem de çevremiz için çok avantajlı. Diğer ürünlere göre çok daha verimli. İlaç, kimyasal gübre ve aşırı su da istemeyen bu bitki, fabrika yemi kullanmaya ihtiyaç duyulmadan hayvanın yem gereksinimini karşılayabiliyor."

Yorumlar (0)