Havran’da mandalina hasadı yapanların bir günü

1970’de Rize’den getirilen ve hobi amacıyla Balıkesir Havran’a getirilen birkaç düzine mandalina fidanları, bugünkü binlerce ton üretimi yapılan bereketli mi bereketli mandalina bahçelerine dönüştü.

TARIM 12.12.2019, 12:11
Havran’da mandalina hasadı yapanların bir günü

Mandalina hasadını yapacak işçiler gün ağarmadan sabahın bereketinden istifade etmek üzere yola çıkıyor. Sabah 7-7.30 gibi ekipler buluşuyor; bu ekiplerin 55-60 kişisi makasçı hanım, 15 kişisi ise erkek taşıyıcı oluyor. İşçiler yılda 60-70 ton satsuma cinsi mandalina hasadı yapıyor.

Cinsiyetlere göre işbölümü yapılıyor: “makasçı hanım”, “erkek taşıyıcı”

Mandalina hasadında, kadın ve erkekler cinsiyetlerine göre ayrı ayrı iş bölümü dâhil oluyor. Kadınlar (makasçı hanım), ellerine ağaç makaslarını alıp mandalina dolu ağaç dallarını kesiyor, erkekler (erkek taşıyıcı) ise kesilen mandalina dallarını kasalara yerleştiriyor. Kasalara yerleştirilen mandalinalar, paketleme tesislerine gönderiliyor.

Paketleme tesisinde ayrıştırılıyorlar

Paketleme tesislerine giden mandalinalar, ebat ve renklerine göre ayrılıp yıkanıyorlar ve paketlere konuluyorlar.

Türkiye genelinde birçok ile gönderiliyor

Paketleme işlemi biten mandalinalar böylece Türkiye genelinde birçok hale ulaştırılıyor. Balıkesir Havran’da üretimi yapılan satsuma cinsi mandalinalar çoğunlukla İstanbul, Bursa ve Trakya bölgelerinde ilgi çekiyor.

Yorumlar (0)