Gramı 50 TL: Paraya para demiyor...

Adana’ya bağlı Kozan ilçesinde geçtiğimiz yaz çıkan ve üç gün devam eden orman yangınlarında köyünü bir an olsun terk etmeyen Ali Gök’ün ekimini yaptığı safranlar çiçek açtı. Yeni sezonun ilk hasadını gerçekleştiren Gök, 3 dönümlük araziden 700 gram dolaylarında elde edeceği safran için gecesini gündüzüne katarak mahalle sakinleriyle birlikte çalışıyor.

TARIM 02.11.2021, 21:23 03.11.2021, 17:14
Gramı 50 TL: Paraya para demiyor...

15 sene evvel Karabük'e bağlı Safranbolu ilçesinden getirdiği bir safran soğanı ile başlangıç yaptığı üretime devam eden Gök, senede yalnızca 40 gün süresince çiçek açan bitkinin zorlu bir hasadı olduğunu dile getirdi. 

"Adeta bir altın"

Gök, "Hasadımız başladı. Karabük'ten bir tane soğan getirdim, ikinci hasatta 10'a ulaştı. Şimdi ise 3 dönümlük araziye ekim yapıyorum. Yaklaşık olarak 800 gram kadar ürün bekliyoruz. Gramı 50 liradan satılıyor. Pazar sıkıntım olduğunu söyleyebilirim. Bu bitki adeta bir altın. Hasat dönemi kasım ayının ilk haftasında başlıyor ve 40 gün boyunca sürüyor. Çok bereketli, şifalı, bir o kadar da hasadı zor. Çiçeğin içerisindeki kırmızı renkteki telleri bir bir ayırıyoruz." ifadelerini kullandı. 

"Türkiye'de toplam 5 kilogram elde ediliyor"

Ülke çapındaki tüm üretimde 5 kilogram safranın çok zor bir şekilde elde edildiğini, Avrupa’nın gözdelerinden olan bu ürünün yurt dışında ilaç sektöründe kullanıldığını aktaran Gök, bahse konu bitkinin çayının yapıldığını, yemeklere katıldığını ve aktarlarda tıbbı bitki olarak satışa sunulduğunu belirtti. 

Devletten destek bekleniyor

Kasım ayının ilk haftası ile birlikte çiçek açmaya başlayan bitkinin 40 gün süresince her gün çiçek açarak hasadının gerçekleştirildiğini dile getiren Gök, bitkiyi yurt dışına ihraç edebilmek için devletten de destek talep ettiklerini sözlerine ekledi.

















Yorumlar (0)