Geleceğin tarımı topraksız hale geliyor: 21 dönümden 210 dönümlük üretim

İstanbul'da hayatını sürdüren Mehmet Emekli, takribi 7 sene öncesinde verdiği kararla topraksız tarım üreticiliği sektöründe girişimci oldu. Beykoz'da senede yaklaşık 500 ton civarında tarım ürünü hasat eden Emekli, başarı dolu hikayesini anlattı.

TARIM 04.11.2022, 09:34 05.11.2022, 09:08
Geleceğin tarımı topraksız hale geliyor: 21 dönümden 210 dönümlük üretim

Özel sektörde ve kamuda uzun süre çalıştıktan sonra artık girişimci olmak istediği kararını veren Mehmet Emekli, İstanbul’un ilçesi Beykoz’a bağlı Cumhuriyet Mahallesi'nde oluşturduğu 21 dönümlük kapalı bölgede 210 dönümlük bir sahanın üretimiyle aynı sayıda olacak kadar ürün yetiştiriyor. Mehmet Emekli, personellerinin büyük bir kısmının kadınlardan meydana geldiği üretim sahasında yapılan çalışmaları, yakaladığı başarıyı ve topraksız tarıma giriş hikayesini anlattı.

Toprak olmadan üretiyorlar, yüzde 70 daha fazla verim alıyorlar

Topraksız tarımın, toprakların kullanılmadığı Doğu Bloku ülkelerinde ortaya çıktığını aktaran Mehmet Emekli, bu sistemin normale göre steril bir yetiştirme yöntemi ve toprağa gerek olmadan bitkinin ihtiyaç duyduğu besinlerin temin edildiği bir üretim şekli olduğunu ifade etti.

Edinilen bilgilere göre, toprağın içerisinde mikro ve makro elementlerin su ile bir araya geldiğini ve elde ettikleri bu suyu bitkiye verdiklerini dile getiren Emekli, “Suyun iletken hızı oldukça çok yüksek. Bundan dolayı yüzde 70 oranında daha yüksek verim alıyoruz. Tesisimizde bulunan ekstrem materyalleri incelediğinizde aslında pek olağanüstü bir durum bulunmuyor. Elektriği kullanıyoruz. Hatta çok düşük kullanmaktayız. Bunun dışında su için kullanım sağlıyoruz ancak konvansiyonel tarıma kıyasla yüzde 95 daha düşük miktarlarda su kullanarak ürünleri elde ediyoruz. Çünkü burada kapalı devre üretim sistemini uyguladığımız için çok daha düşük metotlarda kullanıyoruz. Şu an gördüğünüz bu alan 37 bin metrekare ve bölümün 21 bin metrekaresi ise kapalı alan. Sene sonu için kapalı alanı 30 bin metrekare üretim sahası haline getirme planımız bulunuyor ve 30 dönümü bitirdiğimizde Türkiye'de bulunan en büyük üretim sahası olarak faaliyete başlayacak" dedi.

“500 ton kadar üretim sağlanıyor”

Tesis içerisinde 40’tan fazla yenilebilir ot ürettiklerini aktaran Emekli, bunların aromatik bitki ve hazır salata şeklinde kullanılabildiğini ifade etti.

Yeşil bitki üretimini arttırdıklarını dile getiren Mehmet Emekli, "Buranın üretim mantığı şu şekilde, devam edilebilirlik ilkesini en güzel göreceğiniz yer burası. Çünkü Akdeniz hava şartlarında üretim sağlandığı için o bölgeden geliyor. Oradan bu bölgeye gelirken çok büyük anlamda bir fire meydana geliyor. Biz bu alanda üretim sağladığımız için kente yakınız bu durumda kullanıcılara taze sebze ulaştırmamıza yardımcı oluyor. Senede takribi 500 ton kadar yeşillik imal ediyoruz. Biz zaten üretmiş olduğumuz yeşilliklerin bir bölümünü hazır salata şeklinde kullanıcıya sunuyoruz. Bir bölümünü de nihai ürün biçiminde, adet halinde vermekteyiz" şeklinde konuştu.

21 dönümlük araziden 210 dönümlük üretim sağlanıyor

Bütün insanların tüketime ihtiyaç duyduğunu ve kendisinin de bu ana temel ihtiyacı giderebilmek adına bu işe girdiğini ifade eden Mehmet Emekli, 21 dönümlük bölgenin 210 dönümlük bir alanın üretimiyle denk olacak oranda ürün elde ettiklerini söyledi.

Topraklı tarım metoduyla senede 15-20 bin kök ürün elde edilirken topraksız tarımla senede 100 bin kök hasat ettiklerini dile getiren Emekli, neredeyse 6-7 kat daha büyük bir bölgede üretim sağlıyormuş gibi ürün topladıklarını aktardı.

“Zirai ilaç tercih etmiyoruz”

Ürünlerin yetiştirme aşamasında zirai ilacı tercih etmediklerini söyleyen Emekli, "Burada zirai ilacı kullanmıyoruz. Bu nedenle insanlara doğrudan herhangi bir negatif bir etkisi bulunmuyor. Yurt içine ya da yurt dışına ürünlerimizi yolladığımızda, klas markalar satın alıyor. O markalar yollanılanları SGS laboratuvarlarında incelemeye alıyor. O analizle beraber ürünün üstünde herhangi bir kalıntı bulunmadığına her ay şahit oluyoruz." dedi.

Yorumlar (0)