Gaziantep’in Nizip yağlık zeytini için hasat vakti!

Gaziantep mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden “Nizip yağlık” türü zeytinin hasadına başlandı. Nizip zeytinin bu yıl 30 bin ton daha az hasat edilecek.

TARIM 09.12.2019, 17:15
Gaziantep’in Nizip yağlık zeytini için hasat vakti!

Geçtiğimiz yıl yaklaşık 10 milyon civarı ağaçtan 80 bin ton zeytin mahsul elde edildi. Bu yıl ise hasadı yapılacak Nizip yağlık zeytini hasadı beklentisi 50 bin ton olarak öngörülüyor.

İklim değişikliği nedeniyle bu yıl mahsul azaldı

Zeytinin bu yılki azlığının nedeni bölgedeki çiftçiler tarafından iklim değişikliği olarak yorumlanıyor. Çiftçiler, iklim değişimi ile hasat mevsiminin de değiştiğini belirtiyorlar.

Güneydoğu Anadolu'nun en iyi zeytini Nizip

Güneydoğu Anadolu bölgesinin en iyi zeytininin Gaziantep’te olduğunu dile getiren Müslüm Konar adlı bir çiftçi, Hatay Kırıkhan’da da zeytin yetiştirildiğini ancak yağ bakımından Nizip yağlık zeytini kadar verimli olmadığını belirtti.

Yeşil zeytinin yağının besin değeri daha güçlü

Yakup Karamık adlı Zeytinyağı Tesisi İşletmecisi, çiftçilerin topladığı zeytinleri cinsine ve rengine göre bölümlediklerini, yağlık ya da salamuralık olarak ayırdıklarını ifade etti. Karamık, zeytin yeşil haliyle toplanıp getirildiğinde, çıkarılan yağın besin değeri olarak görece daha kaliteli olduğunu söyledi. Vatandaşların siyah zeytin toplamaya daha yatkın olduğunu da ifade etti çünkü siyah zeytinden çıkarılan yağ, yeşil zeytinden çıkarılan yağa göre daha fazla oluyor.

Bu yıl hasadında 30 bin ton kadar düşüş olacağı beklenen Nizip zeytininin teneke fiyatı 300 TL’den başlıyor.

Yorumlar (0)