Gaziantep'te fıstık hasadı davul, zurna ve halayla başladı

Normal Antep fıstığına göre bir ay önceden hasadına başlanan boz fıstığın hasadı, davul ve zurnayla başlatıldı. Çiftçilerin de rekolteden memnun olduğu aktarıldı. 

TARIM 11.08.2022, 09:55
Gaziantep'te fıstık hasadı davul, zurna ve halayla başladı

Türkiye'deki fıstık üretiminde Gaziantep, önde gelen illerden biri olarak biliniyor. 

‘Yeşil altın’ın hasadına başlandı

Bölgede "yeşil altın" olarak isimlendirilen, tatlılardan çerezlere ve baklavadan yemeklere kadar her alanda Türk mutfağının değişmez lezzetlerinden olan Antep fıstığının ilk mahsulü olarak bilinen boz fıstığın hasadına başlandı.

Gaziantep'te havaların ısınmasıyla birlikte işçiler, bahçelerin yolunu tuttu.

Fıstığı tüketime hazır duruma getiriyor

Sabahın erken saatlerinde işe başlayan işçiler, Antep fıstıklarını ağacın altına serdikleri çadırların üzerine atıyor. Daha sonra traktörlere alınan fıstıklar kavlama, kırma ve temizleme işleminin ardından tüketime hazır duruma geliyor.

Normal Antep fıstığına oranla bir ay önce hasadı yapılan yeşil ve yağlı olan boz fıstık; hamurlu tatlı, çikolata, baklava ve yemeklerde kullanılıyor.

Düğün yerlerinden farkı yok

Çiftçilerin motivasyonunu artırmak amacıyla son günlerde bahçelerde adeta düğün havası yaşanıyor.

Zurna ve davul eşliğinde bahçeleri gezen müzisyenler, yöresel müziklerle işçilere moral verirken keyifli zaman geçirilmesini de sağlıyor.

Bir süre müzik zevki sunan müzisyenler, bahçe sahibinin verdiği mahsulden de ücretsiz olarak nasibini alıyor.

Zaman zaman işçilerin kendilerini müziğin ritmine kaptırarak halay çekmesi ise renkli görüntüler oluşturuyor. 

"Bu yıl da oldukça verimli geçiyor"

İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, dünyanın pek çok ülkesinde Antep fıstığının yetiştiğini fakat aroma açısından en iyisinin Türkiye'de yetiştirildiğini aktardı.

Geçen sene Antep fıstığında verimin iyi olduğunu söyleyen Mehmet Karayılan, "Bu yıl da oldukça verimli geçiyor. Gaziantep'te sulamayla beraber Antep fıstığındaki verim yüzde 35 oranında arttı. Buna gübreleme ve budama yapıldığında çok daha iyi verimler sağlanıyor.” sözlerini kullandı.

Üreticinin boz Antep fıstığında hasat telaşında olduğunu belirten Karayılan, şöyle devam etti:

"Boz Antep fıstığında şu anda hasat başladı. Antep fıstığının tam zamanında hasat edilmesi lazım. İçi dolmadan toplanmaması gerek. Bu çok önemli. Hasat yaparken gelecek senenin karagözlerine zarar vermemeliyiz. Her göz elle toplanmalı. Bu seneki hasatla gelecek yılın hasadını da önemsemek lazım. Bu yıl karagöz yerinde, çok şükür. Gelecek yıl da fıstıkta çok iyi verim alacağız. Ağaçlar kendini şimdiden belli ediyor. Boz fıstığın içinde aroma fazla olduğu için genelde baklavada kullanılır ve çok önemlidir. Daha sonra 'kırmızı ben' hasadı gelir. Ben fıstık çerezlik için genelde kullanılır. Son olarak kuru kırmızı kabuklunun hasadı yapılır."

Çiftçiler rekolteden memnun

Antep fıstığında ilk hasat aşamasında boz fıstığın toplandığını belirten Çiftçi Hanifi Uğur ise kendileri için boz fıstığın çok kıymetli olduğunu belirtti ve şunları aktardı:

"10 gün önce fıstık hasadı başladı ve 15 gün daha devam edecek. Sabah 5'te geliyoruz ve akşam saatlerine kadar çalışıyoruz. 25 kişilik bir ekiple, günde 6 ton ürün alıyoruz. Bu yıl ürün ve mahsuller güzel. 1 ay sonra 'ben fıstık' hasadına geçilecek. Hava şartları sıcak, 45-50 derecede çalışıyoruz. Bir ağacın tam anlamıyla verim vermesi neredeyse 20 yılı buluyor. Çok ciddi emek var."

İlk ürün iç piyasada tüketiliyor, ikinci ürünün yüzde 50'den fazlası ihraç ediliyor

Fıstık tüccarı Mustafa Aslan, diğer fıstıklara oranla boz fıstığın daha nadide ve kıymetli olduğunu söyledi.

İyi fıstığın, kokusundan ve renginden anlaşıldığını söyleyen Aslan, "Fıstığın içi ne kadar yeşil olursa kalitesi o kadar fazla olur. Barak Ovası fıstığının aroması ve randımanı daha iyi. Fıstığın renginden ve kokusundan kalitesi belli olur. Rayihası ve kokusu güzel olursa baklavada tadı ve kaliteyi artırır. Sarı olması halinde baklavanın kalitesi düşer. İlk ürün yurt içinde daha fazla tüketiliyor. Çünkü çikolata ve baklavada kullanılıyor. İkinci ürünümüzün yüzde 50'den fazlası da kuruyemiş şeklinde ihracata gidiyor." sözlerini kullandı.

Yorumlar (0)