Gayrimenkul sektörünü bırakıp bu işe girdi! 40 bin TL harcadı! 250 bin TL gelir...

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde, 25 senedir gayrimenkul sektöründe faaliyette bulunan İsmail Günay, bu sene 40 bin TL’ye yakın masraf yaparak bal kabağı ektiğini, bir afet olmaması halinde 40 ton hasat beklediğini, ekonomik olarak bunun da getirisinin yaklaşık 250 bin TL olacağını ifade etti. Günay, gayrimenkul sektöründen ayrılıp daha kârlı olan tarıma yöneleceğini söyledi.

TARIM 19.08.2022, 16:34
Gayrimenkul sektörünü bırakıp bu işe girdi! 40 bin TL harcadı! 250 bin TL gelir...

Zonguldak’ta, 25 senedir gayrimenkul sektöründe çalışan İsmail Günay, 17 dönümlük tarlaya ektiği bal kabağından 40 ton hasat yapacağını ve 250 bin lira gelir elde edeceğini aktardı. 

Gayrimenkul sektörünü bırakıp tarıma yönelecek

Kdz. Ereğli ilçesinde yaşayan ve 48 yaşında 3 çocuk babası olan İsmail Günay, Soğanlıyörük Köyü’nde 17 dönüme yakın tarlaya bal kabağı ve deneme olarak kavun, karpuz, patlıcan, domates ve biber ekti. Karadeniz bölgesinde kavun ve karpuzun yetişip yetişmeyeceğini deneyerek görmeye çalıştıklarını ve başarılı olduğunu söyleyen Günay, önümüzdeki senelerde bu konuda çalışma yapacağını belirtti. Bu sene yaklaşık 40 bin TL masrafla bal kabağı ektiğini, herhangi bir afet olmaması halinde 40 ton hasat beklediğini söyleyen Günay, ekonomik olarak bunun da getirisinin yaklaşık 250 bin TL olacağını aktardı. 

“Tarıma yönelmemin sebebi gençlere örnek olmak”

Gençlere örnek olmak amacıyla tarıma yöneldiğini söyleyen Günay “Bu yıl tarlamızda deneme amaçlı olarak karpuz ve kavun yaptık ve başarıya ulaştık. Çok azdı fakat güzeldi. Patlıcan, sakız kabağı yaptık, güzel oldu. Biber çeşitlerimiz var, onlar da gayer güzel oldu. Ana temada bal kabağı ürettik. Allah kaza vermezse 40 tona yakın beklentimiz var. Hepsi organik. Tarlaya bir gram zirai ilaç sokmadık. Bölgeye örnek olmak amacıyla tarıma girdik. Çok kent gezdik. Burada bizim halk çocuğunu büyütmek için tarla satıyor. Oysa Bilecik Söğüt Çaltı’da halk, yalnızca tarım yaparak çocuklarına kiloyla altın alıyor ve lüks arabalara biniyor.”

“Tarımdaki kazanç hiçbir sektörde yok”

Asıl işinin gayrimenkul olduğunu aktaran Günay, Subaşı’da 42 dönüme bir proje hazırladığını, onay alması halinde tamamen tarıma yöneleceğini dile getirdi. Günay açıklamasında “Asıl işim gayrimenkul. Bu arazinin 15 dönümü bal kabağı. 40 tona yakın hasat yapacağız. Şu anda çok şükür bir hastalık yok. Önümüzdeki dönemler ne gösterir şu an bilmiyorum. Araziler bomboş, bölge göç veriyor. Örnek olmak adına domates yaptık. Başarılı olduk fakat insanlara örnek olma konusunda başarılı olamadık. Bu yıl, başarılı olur muyuz emin değilim. Ben hasat konusunda kendimi başarılı görüyorum fakat eğitici olabilir miyiz veya eğitebilir miyiz bilmiyorum. Sizin aracılığınızla insanlara örnek olabilmek adına çabalıyorum. Bunun Ereğli’de bal kabağı, patlıcan, sakız kabağı, domates, kavun, biber, salatalık ticareti, karpuz ekimi, biçimi yapılabilir. Bunlardan da insanlar evine bakabilir diye düşünüyorum ve iddialıyım. Araziler tamamen bomboş, en yakın çevrede 500 metrelik arazide ekin tarla yok. Sonra pahalılık... Karşıda Danışmentli Köyü bulunuyor. Buradan görüyoruz, bomboş araziler. Bu derece verimli araziler boşken fiyatların artmaması imkansız. Köylü, yumurtayı, yoğurdu ve tavuğu çarşıdan alır duruma gelmiş. Halk eğitilecek, tarım çalışanı köy köy gezecek, insanlara hayvancılığı, tarımı, arıcılığı teker teker anlatacak. Başka bir çözümü yok. Bu iş eğitimle çözülür, başka türlü olmaz. İstediği kadar hal yasası hazırlasınlar, toptancı yasası çıkarsınlar. Burada temel üretimden başlar.

“40 bin TL harcadım, 250 bin TL rekolte bekliyorum”

Günay, sözlerini şöyle tamamladı:

“Ben şu ana kadar tarlaya yaklaşık 40 bin TL para harcadım. Traktörümle uğraşsaydım 15 bin lira ile tamamen biterdi. İşimiz doğru giderse 250 bin TL civarında bir rekolte bekliyoruz. Fiyatlar yüksek olursa 300, 350 olur veya 150 bin TL olur, önemli değil. 40 bin TL harcayıp 150 bin TL para kazanmak önemli bir para. Aydınlar’da 42 dönüm bir yer mevcut. Oraya bir dosya hazırladım. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan randevu istedik. Eğer alabilirsek 42 dönüm alanda profesyonel tarım ile uğraşmak istiyorum. 42 dönüm 1 milyon TL kazanır. Şu anda gayrimenkul para kazandırmıyor zarar ediyoruz. 42 dönüm araziyi eğer alabilirsek gayrimenkul ve inşaat sektöründen çekileceğim. Çünkü tarımdaki para hiçbir sektörde yok. Devletin tohum, gübre, mazot desteği, her çeşit desteklemesi var. Proje yaparsan sulama ve avlulama desteği var. Ancak gayrimenkul sektöründe kazancımızın %50’sini devlete geri veriyoruz. Tarımdaki kazanç vergisiz kazanç, şu an hiçbir sektörde yok. Tüm gençlerin tarıma yönelmesini öneriyorum. İnternette oyun oynamaktan çok tarımsal konuları soruşturmalarını kendilerine tavsiye ediyorum.”

Yorumlar (0)