Formülü padişah fermanıyla yasaklanmıştı: Yeniden üretiliyor

1700’lü senelerde Osmanlı İmparatorluğu'nun saraylarının dört bir köşesinde kullanılan ve ünü dünyaya yayılınca padişah tarafından ferman hazırlanan, formül içeriğinin paylaşılmasına yasak getirilen, sonrasında da casusluk olaylarına karışan Edirne kırmızısı, seneler sonra yeniden Edirne’de hayat buluyor.

TARIM 16.11.2021, 01:03 16.11.2021, 09:09
Formülü padişah fermanıyla yasaklanmıştı: Yeniden üretiliyor

Trakya Üniversitesi'nce sürdürülen Edirne kırmızı faaliyetlerinde büyük bir adım daha atıldı. Rengin elde edilmesinde kullanılan bitkinin il topraklarında çoğaltılması amacıyla gerçekleştirilen faaliyetler neticesinde bitkinin kök hasadına başlandı. Bitkinin ilerleyen yıllarda bölge üreticisi tarafından da kullanılması amaçlanıyor. 

Ferman hazırlanmış

Edirne kırmızısının 300 yıl kadar önce çok popüler olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mustafa Tan, o zamanlarda Osmanlı saraylarının Edirne kırmızı rengiyle donatıldığını dile getirdi. Ünü dünyaya yayılınca herkesin bu rengin peşine düştüğünü aktaran Tan, dönemin padişahı tarafından hazırlanan fermanla bu rengin formülünün paylaşımı yasaklanınca, şehirde o zamanlar casusluk olaylarının sıklıkla meydana geldiğini ifade etti. 

Seneler sonra rengin Edirne'ye kazandırılması için çalıştıklarını belirten Tan, üniversitedeki tüm idari ve akademik personellerin bu faaliyetlere katkı sunduğunu kaydetti. 

"Üreticiler için alternatif tarım ürünü olabilir"

Akademisyenlerden Sedat Karadavut, “Geçtiğimiz mayıs ayında dikimini yaptığımız 1000 tane fidanın hasadını yapıyoruz. Yaptığımız analizler doğrultusunda ilerleyen senelerde verim artışını hedefliyoruz. Alternatif ürün olarak bölge çiftçisi için de yararlı olacağını umut ediyoruz." dedi. 

Adnan Çolak da kök bitkisinin hasadını yaptıkları için gurur duyduklarını, verimin ilk hasat için iyi olduğunu belirtti. 







Yorumlar (0)