Fındıktan vazgeçip o ürüne yöneldi, kazancı 3 kat arttı

Zonguldak’ta fındık yetiştiriciliği yapan Muammer Tepe, 17 sene önce Tarım Müdürlüğü sayesinde kivi ekmeye başladı. Kazancı 3 kat artan Tepe, gelirinden ve kivinin piyasasından oldukça memnun olduğunu dile getiriyor. 

TARIM 08.11.2021, 12:12 09.11.2021, 09:00
Fındıktan vazgeçip o ürüne yöneldi, kazancı 3 kat arttı

Zonguldak’ın Alaplı ilçesinin Çamlıbel köyünde fındık yetiştiriciliği yapan Muammer Tepe, 17 sene önce Tarım İl Müdürlüğü’nün kontrolünde kivi yetiştiriciliğine başladı. Kivi ağaçlarının meyve vermeye başladığını görünce iyi bir tercih yaptığını belirten Muammer Tepe, şunları ifade ediyor: “Kivinin hasadı ekim ayında başlıyor. Arazimin bir bölümünde kivi yetiştiriciliği yapıyorum. Bir dönümle başlamıştım ama üç dönüme çıkardım. Dönüm başına 3 ton kişi alıyordum. Şu anda 5 ton kivi var. 3 dönümde toplam 15 tonluk ürün elde ediyoruz. Kivinin talebi oldukça fazla olduğundan tüm talepleri karşılamakta zorlanıyoruz. Kasım ayında tüccarlar bize uğruyor, kivileri onlara teslim ediyoruz.” 



“Kivi, bu toprakları çok sevdi” 

Tepe: “Kiviyi talebe göre piyasaya da verebiliyoruz ya da toptan satıyoruz. Kivi, bu toprakları çok sevdi. Fındığa alternatif olarak bunu dikmiştik ama getirisi fındıktan daha iyi oldu. Alaplı’nın iklim özellikleri sebebiyle kivinin gelirinden oldukça memnunuz. 15 tondan 100 bin TL gelirimiz oluyor. Fındıktan senede bir kez ürün alırken kivide durum öyle değil. Yılın her ayı kiviye bakım yapıyoruz ve iyi gelir alıyoruz. Ayrıca işçi maliyeti de oldukça düşük. Fındığını düşük fiyattan satan üreticiler, kivi vesilesiyle rahat nefes alıyor. 90 gram üzerindeki kiviler 1 liraya satılıyor. Arazisi müsait olanlar kivi dikmeli.” 

Yorumlar (0)