Fındık üreticisinin başı küllemeyle 8 yıldır dertte…

Fındık üreticileri 8 senedir rekolte kaybına sebep olan ve ürünün kalitesini düşüren külleme hastalığıyla mücadele veriyor.

TARIM 07.06.2021, 12:07 07.06.2021, 17:41
Fındık üreticisinin başı küllemeyle 8 yıldır dertte…

Ülkemizin önemli ihracat kalemlerinden fındık 2013 senesinden bu zamana dek külleme hastalığıyla mücadele ediyor.

Üreticilerin rekoltesini olumsuz yönde etkileyen külleme hastalığı fındık bahçelerinde tekrar örülmeye başlandı.

Tedbirler alınsa da her sene görülüyor

Geçtiğimiz sene fındık ürününde rekoltenin düşmesine sebep olan hastalıktan dolayı son senelerde sorunlar yaşanıyor. Fındıkta en önemli hastalıklardan olan ve yaklaşık 8 senedir mücadele verilen külleme hastalığı beraberinde ciddi düzeyde rekolte kayıplarına da sebep olabiliyor. Pandemide daha çok girilen fındık bahçelerinin bakımları yapılıp ilaçlamaları sürdürülüyor. Fakat alınmış olan müdahale ve tedbirlere karşın külleme her sene tekrar kendisini gösteriyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, külleme hastalığının tam olarak ortaya çıktığı dönemde olunduğunu kaydederek, ilaçlamanın olmadığı bölgelerde hastalığın daha üst kademelerde olduğunu kaydetti. Çiftçilere dair daima bilgilendirme çalışmalarının gerçekleştirildiğini söyleyen Soydan, “Son senelerde üreticilerimiz ciddi bir ilaçlama mücadelesiyle karşı karşıyalar ancak bunun yanında ilaçlamanın olmadığı bahçelerde küllemenin çok daha fazla olduğunu görebiliyoruz. İlaç atanların bahçesindeyse zarar vermeyecek düzeyde ve kimilerinde hiç yok.” şeklinde konuştu.

“Rekolteyi düşürüp üreticinin ekonomik kayıp yaşamasına sebep oluyor”

Küllemeden etkilenmemek için erken mücadelenin büyük bir önemi olduğunu söyleyen soydan, “8 senedir küllemeyle mücadele sürüyor. İlacın atılmadığı bahçelerde fındığın çuvala girene dek hasar verdiğini ve çuvalın içine girince ürünleri çürüttüğünü görüyoruz. Hastalığın boyutu bugünlerde daha da ortaya çıkıyor. Külleme hem rekolteyi olumsuz etkiliyor hem de üreticinin kaybına sebep oluyor. Bundan dolayı küllemeyle muhakkak mücadele edilmesi gerekli.” dedi.

Yorumlar (0)