Fethiye’de seracıların 12 saat süren sobalı nöbeti başladı

Muğla’nın Fethiye ilçesinde seracılıkla uğraşan üretici ve çiftçilerin kış soğuğuna karşı sobalı nöbeti başladı. Gece saatlerinde oluşan zirai donun serayı teğet geçmesi için seranın içinde sobalar yakan çiftçiler, ürünlerini korumak için gecelerce sabahlıyor. Bazen 12 saate varan nöbetler tutan üreticiler, devletten yardım bekliyor.  

TARIM 20.01.2022, 17:35 21.01.2022, 14:52
Fethiye’de seracıların 12 saat süren sobalı nöbeti başladı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü bu sabah yayınladığı hava durumu raporunda soğuk hava dalgasının ülke genelini sardığını aktararak ani sıcaklık düşüşü ve gece saatlerinde oluşması beklenen zirai dona karşı vatandaşları uyarmıştı. Muğla’nın Fethiye ilçesinde seracılık ve örtü altı üreticiliğiyle uğraşan çiftçilerin nöbeti de yayınlanan raporlarla birlikte başladı. 

Geceler boyunca nöbet tutuyorlar 

Akşamın ilerleyen saatlerinde sıcaklığın 0 (sıfır) dereceye kadar düşmesiyle üreticilerin de nöbeti başladı. Zirai don nöbetine başlayan vatandaşlar, seranın içerisine astıkları termometrede 2-3 dereceyi gördüklerinde sobaları yakmaya başlıyorlar. Odun attıkları sobaları ateşleyen ve bu şekilde seranın sıcaklığını koruyan üreticiler zirai dona karşı önlem alıyorlar. 



Nöbet, sabahın ilk ışıklarıyla son buluyor 

Kargı, Çamköy, Patlangıç ve Karaçulha mahallelerinde kabak, patlıcan ve domates yetiştiriciliği yapan çiftçilerin akşam başlayan zirai don nöbeti, sabahın ilk ışıklarıyla son buluyor. Karaçulha mahallesindeki 3 dönümlük serasında domates üreticiliğiyle uğraşan Halil Daşar, bu gece üçüncü nöbetlerini tutacaklarını şu şekilde ifade ediyor: “Meteoroloji Genel Müdürlüğü hafta başında soğuk hava dalgasının geldiğini bildirdi. Salı akşamı zirai dona karşı nöbet tutmaya başladık. Bu akşam üçüncü nöbetimizi tutacağız. Ürünlerimizi kış soğuğundan korumak için elimizden gelenin fazlasını yapmaya çalışıyoruz. Akşam saatlerinde hava sıcaklığı 2-3 derece olsa da gece saatlerinde sıfırın altına indiği oluyor. Biz de akşam saatlerinde nöbete başlıyoruz.” 



Termometreler düşünce sobalar yanıyor 

“Seralara astığımız termometrelerimiz var. Sıcaklık 2-3 dereceyi bulduğunda akşam saatlerinde sobaları yakmaya başlıyoruz. Gece boyunca odun atarak ateşin devam etmesini sağlıyoruz. Nöbetimizi bazen sabahın ilk ışıklarıyla sonlandırıyoruz bazen de 9’a kadar sürdürüyoruz. Bu konuda devlet desteği bekliyoruz. Biz seralarda üretim yapmak için mücadele ediyoruz.” 

Üretici Mehmet Durman ise çiftçinin gördüğü zararı şu şekilde anlatıyor: “Geçtiğimiz hafta şiddetli yağmurlar vardı bu hafta da aşırı soğuk hava hakim. Sera sıcaklığının 3 derecenin altına düşmesi, domates çiçeklerinin zarar görmesi anlamına geliyor. Seradaki sobaları yakmazsak kaliteli ürün alamayız. Ancak maliyetler sebebiyle sobayı yakmaya korkar olduk. Sabaha kadar nöbet tutup sabah da işlerimizi yapıyoruz.” 

Yorumlar (0)