Erken başlayan hamsi sezonu erken bitecek

Her sene, bir önceki seneye göre daha verimsiz olduğu gözlemlenen hamsi sezonu bu sene de erken başladı. Kooperatif Başkanı Hamdi Arslan ise sezonun bu sene erken biteceğini belirtti. 

TARIM 10.09.2021, 16:15 12.09.2021, 09:22
Erken başlayan hamsi sezonu erken bitecek

1 Eylül’de av sezonunun başlamasıyla birlikte balıkçılar, ağlarını denize bıraktı. Yasağın bitmesinin ardından ilk gecede yüzlerce kilo balık avlandı. Palamut balığının hiç görülmediği denizlerde diğer balıkların da azaldığı gözlemlendi. Balıkları sitem ettiren sezon hakkında Giresun Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan, açıklamalarda bulundu: “Bu sene hamsinin avcılığı erken başladığı gbi erkenden de bitecek. Karamsar konuşmak istemem fakat kasım-aralık ayında hamsi sezonunun kapanacağını öngörüyorum. Normalde balıkçılarımızın palamutla başlaması ve hamsi ile devam etmesi gerekir. Fakat bu sene tam tersi oldu. Palamutu hiç göremedik ama hamsi avı oldukça fazla. Bu da sezonun erken biteceğini, şu anda avlanan hamsinin de kısa boylu ve kalitesiz olmasının işareti. Çünkü deniz suyu hala çok sıcak ve hamsi de yağlanamadı. Tam sular soğuduğunda da avlanacak hamsi kalmayacak.” 



“Balıklar gelişmeden av sezonu başladı” 

Arslan: “Av sezonu bir ay daha geç başlamalıydı. 1 Eylül’de başlayan sezonda bizler, balıklara büyüme fırsatı tanımamış oluyoruz. Bu balıklar yumurtalarını mayıs-haziran arasında bırakıyorlar. 3-4 ay sonra da sezon başlıyor. Balıklar bu sürede gelişemiyor. Bunu da zaten avladığımız balıklarda görüyoruz. Her sene balık boyları daha da kısalıyor. Av sezonu 1 Ekim’de başlamış olsaydı balıkların boyları iki santim daha uzun olabilirdi. Ayrıca deniz suyu da soğuk olurdu.” 



“Gırgır avı bir ay daha geç başlamalı” 

Arslan: “Kıyı balıkçıları ve büyük gırgır tekneleri bir tutulmamalı. Özellikle büyük tekneler için av sezonu muhakkak bir ay geç başlatılmalı. Çünkü kıyı balıkçıları 1 Eylül’de av sezonuna başlamış olsa ancak palamut tutabilir. Fakat büyük gırgır tekneleri, palamut olmaması durumunda hamsiye yöneliyor. Karadeniz'de 7 bin civarında kıyı balıkçısı var. Bunların tuttuğu bir senelik balığı, gırgır tekneleri tek ağ atmada tutuyor. Ayrıca ülkemizde 16 bin civarında da kıyı balıkçısı ve 2 bin 500 civarında da gırgır teknesi var. Bunlarda istihdam edilen kişi sayıları hemen hemen aynı fakat kazançları aynı değil. Çünkü denizdeki balığın yüzde 90’ını büyük gırgır tekneleri alırken kalan kısmını kıyı balıkçıları alıyor.” 

Yorumlar (0)