Erik ve çağlanın ardından O’nun da hasadı yapıldı: Kilosu 200 TL

Türkiye’nin yaş meyve sebze üretimi konusunda adeta merkez üssü olan Mersin’de örtü altı turfanda üretim tüm hızıyla devam ediyor. Gecesini gündüzüne katarak çalışan üreticiler, ilk yenidünyanın hasadını yaptı. İlk hasadın kilogramı 200 TL olarak marketlerdeki yerini aldı.

TARIM 04.04.2022, 12:16 05.04.2022, 09:18
Erik ve çağlanın ardından O’nun da hasadı yapıldı: Kilosu 200 TL

Türkiye’nin yaş meyve sebze üretimi konusunda merkezi olarak kabul edilen Mersin’den ilk hasatlar gelmeye başladı. Turfanda örtü altı sebze üretimiyle ön plana çıkan Mersin Erdemli’de kayısı çağlası ve erik hasatları mart ayı sonunda yapılmıştı. Cep yakan fiyatlarıyla marketteki yerini alan meyvelerin ardından yenidünyanın da ilk hasadı gerçekleşti. “Sarıkız” ya da “Malta” ismiyle de bilinen yenidünya meyvesinin ilk hasadı 200 TL’den satışa sunuldu. 



12 senedir yenidünya üretiyor

Mersin Erdemli’de yaşayan üretici Halit Taner, 12 senedir serasında üreticilik yapıyor. Örtü altında yetiştirdiği, mevsiminin gelmesiyle sararan yenidünya meyvelerini elleriyle tek tek toplayan Taner, ürünlerini başta Ankara ve İstanbul olmak üzere tüm şehirlere gönderdi. 250 gramlık paketler halinde gönderimi sağlanan meyveler, Türkiye’deki 2022 senesinin ilk yenidünya hasadı olarak tarihe geçti. Nisan ayı sonuna doğru örtü altı hasadın biteceğini dile getiren Taner, şu anda 200 TL’ye satılan yenidünyanın zamanla ucuzlayacağını da kaydediyor.



Seranın ardından sıra bahçede

Örtü altındaki hasadın ardından mayıs ayının ilk haftası itibarıyla bahçedeki ürünlerin hasat edileceğini dile getiren Halit Taner, şunları aktarıyor: “Bu hafta çok şükür ilk hasadımızı yaptık. 12 senedir bu işle uğraşıyorum. Gördüğünüz serada Malta eriği yani yenidünya üretiyoruz. Ağaçlarımız yaklaşık 12 yaşında. Turfanda hasadının, Türkiye’nin ilk meyvelerini tezgahlara gönderdik. Bu sene kış şartları oldukça sert geçti. Bu sebeple ilk hasadımız biraz gecikti. Geçtiğimiz senelerde yaklaşık bir hafta daha erken hasat yapıyorduk. Her ne kadar ürünler serada yetiştirilse de iklimden büyük oranda etkileniyor. Ancak yine de ülkemizdeki ilk yenidünya hasadını biz yapabildik.”



“Yoğun kışa rağmen ürünler kaliteli”

“Yaşadığımız yoğun kış mevsimine rağmen ürünlerimizin kalitesi yerinde. Tabi ilk turfanda ürünler biraz az ancak hem tonajın hem de kalitenin gittikçe artacağını biliyoruz. 20 Nisan itibarıyla sera işimiz bitecek. Sonrasında açık bahçeye geçeceğiz. Ürünlerimizi 250’şer gramlık kutularda ambalajladık. Temsili fiyatı 200 TL olarak belirlendi. Piyasada gün geçtikçe ve yeni meyveler de çıktıkça fiyatı zamanla oturacaktır. Bu fiyat kesin değil.”

Yorumlar (0)