Erdemli’de sera ve bahçeler sular altında kaldı!

Mersin Erdemli’de meydana gelen şiddetli yağışın ardından meydana gelen sel tarım alanlarını olumsuz etkiledi. İlçenin Limonlu ve Akdeniz mahallelerinde hasar tespit çalışmalarını yapıldı.

TARIM 09.01.2020, 10:10 09.01.2020, 10:18
Erdemli’de sera ve bahçeler sular altında kaldı!

Mersin Tarım ve Orman Müdürlüğü ön hasar tespit çalışmasını yaptı. Hasar tespit çalışması yapan ekipler 250 dekar domates serasının, 150 dekar limon bahçesinde sel afetinden hasar gördüğünü belirti.

Şu ana kadar belirlenen hasar 250 dekarlık domates serasında yüzde 50 ila 70 arası ürün hasarı, 150 dekarlık limon bahçesinde de yüzde 30’un üstünde vuku buldu. Meydana gelen net zararın yapılan çalışmaların ardından raporlanacağı belirtildi. Selle gelen yoğun devinimli su, domates ve muz seralarında hasar meydana getirdi.

“Devletimizden yardım bekliyoruz”

Domates serasını sel basan üretici Mehmet Yetişir adlı bir vatandaş, sel baskınıyla gelen suyun halen çekilemediğini, dalgıçların çalışmalarına devam ettiğini söyledi. Yetişir, borçlarının olduğunu yaşanan sel baskının işlerini olumsuz etkilediğini, “100 bin lira borcumuz var, gübre ilaç borcu. Daha 210 kilo domates sattım, bütün mahsul üzerinde. 10 dönüm patlıcan, 3 dönüm sera su altında. Borcun içinde kaldık, işçi borcumuzu dahi ödeyemiyoruz. Şaşkınız, devletimizden yardım bekliyoruz. Bu seralarda ciddi bir tonaj kaybı oluşturacak"  sözleriyle kaydetti.

“Sel suyu fide köklerinde zarar oluşturur”

Muz serasına sel basan Ömer Göküş adlı üretici, muzun sel suyuna toleransını olmadığını, sel suyunun muzları çürüteceğini, “Muz kök çürüğüne duyarlı bir bitki. Bu su yeni fidelerin köklenmesinde zarar oluşturur. Bizim serada fazla meyve yoğunluğu yok ama meyve yoğunluğu olan seralarda erkenden çatlama ve sararma meydana getirir. Bu da bizim için bir tonaj kaybıdır. Bazı arkadaşların seraları yüzde 80-90 yoğunluklu. Bu seralarda ciddi bir tonaj kaybı oluşturacak” sözleriyle kaydetti.

Sel suyunun hızlı bir şekilde tahliye edildiğinde sorun oluşturmayacağını aktaran Göküş, “Şu anda toprak doymuş durumda. Yeni sezon için kalıcı bir hasar oluşacak gibi. En az, tonaj kaybına sebep olacak” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)