En çok Arap ülkeleri tarafından tüketiliyor: Kilosu altınla yarışıyor

Siirt'te geçtiğimiz sene iç piyasada 300 TL'ye satılan bıttımın kilogram fiyatının, bu sene ağaç sayısının az olması sebebi ile daha da yükseleceği kaydedildi.

TARIM 09.08.2021, 21:29 10.08.2021, 13:50
En çok Arap ülkeleri tarafından tüketiliyor: Kilosu altınla yarışıyor

Siirt’e bağlı Tillo ilçesindeki Çatılı köyünde bıttım ağaçları budanarak fıstık aşıları yapıldı. Yapılan aşılar sebebi ile bıttım ağaçlarından fıstık elde edildiği için bıttım üretimi yok denecek oranda azaldı. Araştırmacı Ayhan Mergen, bahçe ve bağ sahiplerinin fıstık ağaçlarına yöneldiği için bıttım ağaçlarının azaldığını, bu sebeple de fiyatların iki katına çıkacağını kaydetti. 

"Geçen sene kilogramı 300 liraydı"

Mergen, “Geçmiş senelerde fıstık üretiminin az olduğu senelerde binlerce bıttım ağacından söz etmek mümkündü. Fakat son 50-60 senede yurttaşlarımızın önemli ölçüde fıstığa yönelmesinden ve bıttım ağaçlarına fıstık aşısı yaparak onları fıstığa dönüştürmesinden dolayı bıttım üretimi önemli oranda azaldı. Dolayısıyla bıttım ağaçlarının sayısı düşünce, üretim tüketimi karşılayamaz bir hal aldı. Her geçen sene bıttım fiyatı neredeyse altın fiyatlarıyla yarışacak oranda yükseliyor. Yeni mahsul toplanmamış çünkü ekim ayının sonlarında toplanıyor. Geçtiğimiz yıl kilogramı 300 TL’ye kadar yükselmişti. Bu da üretim ile tüketim dengesine ilişkin bir husustur. Bu yıl da üretimin ve rekoltenin az olmasından dolayı fiyatların daha da yükselmesi tahmin ediliyor.” dedi.

"Araplar toplayıp gidiyor"

Mergen, yabancı tüccarların ürünleri toplayıp gittiğini söyleyerek, “Bıttım, Kuveyt, Irak ve ABD’ye ihraç edilmektedir. Her sene Arap tüccarların kentimize geldiğini ve buradan çok büyük miktarlarda ürün toplayıp götürdüklerini de biliyoruz. Talep çok olup da üretim az olunca bıttım fiyatları altınla yarışır bir hal aldı. Birkaç sene öncesine kadar fıstığın daha gerisindeyken bugün fıstığı da katlamış durumda.” şeklinde konuştu.







Yorumlar (0)