Emekli oldular, alıç diktiler: Mersin’de 15 ton ürün bekliyorlar

Mersin’in ilçesi Silifke’de İcra Müdürlüğünden emekli eşi Ayşe Tok ve öğretmen emeklisi Ali Tok beraber 2 dönüm arsalarına alıç ekti. Hasat döneminin başlamasıyla beraber kilogramı tarlada 50, tezgahta ise 70-80 TL’den tüketiciye sunulan meyve, üreticileri sevindirdi.

TARIM 03.10.2022, 10:27 03.10.2022, 10:51
Emekli oldular, alıç diktiler: Mersin’de 15 ton ürün bekliyorlar

Kalp sağlığı açısından oldukça yararlı olan ve Silifke’de 50 dönümlük bir bölgede üretimi sağlanan alıçtan bu sene yaklaşık 15 ton ürün çıkması bekleniyor.

1 ton hasat bekliyorlar, fiyattan memnun kaldılar

Emekliliğinin ardından eşi ile beraber Silifke’ye bağlı Çamlıca Mahallesi'nde miras olarak kalan 2 dönümlük tarlaya alıç eken öğretmen emeklisi Ali Tok, 1 ton kadar ürün hasadını beklediklerini ve fiyatlardan memnun olduklarını ifade etti.

Alıcı farklı bir seçenek ürün olarak diktiğini ve bu hususta da başarıya ulaştıklarını aktaran Ali Tok, “Emekliliğimi verdikten sonra 2 dönümlük bir yeri alıç bahçesi oluşturduk. Alıcın meyvesi kalp sağlığı açısından oldukça yararlı. Sirkesi de yapılıyor. Hatta sirkesi daha önemli bir yere sahiptir.” dedi.

İri ve gelişmiş olanlar satılıyor, kalanlar sirke oluyor

Alıcı diktikten sonra etraftaki kişilerin de söz konusu meyveyi ekmeye başladığını dile getiren Tok, “Bu meyvenin bize getirisinin fazla olduğunu anlayan, tadını sevip beğenen kişiler ekim sağlamaya ve alıcı değerlendirmeye uğraştı. Alıcın mevcut durumda fiyatı dalından 50 liraya satılıyor. Hasadını sağladığımız ürünü Silifke’de satamıyoruz. Burada alıcı yok çünkü. Bu nedenle Antalya, Gaziantep ve Mersin gibi değişik kentlere yollayarak değerlendiriyoruz. Alıcımızın hasat dönemi Eylül’ün 15’i itibariyle başlıyor ve Ekim’in 15’ine kadar sürüyor. Bu zaman aralığında alıcın gelişmiş ve iri olanlarını değerli şekilde satıyoruz, kalan küçük ebatlarını ise sirke olarak değerlendiriyoruz. Alıç sirkesi de 80-100 lira arasında değişiyor.” diye konuştu.

“Piyasayı kendimiz oluşturuyoruz, katma değer sağlıyorsak ne güzel”

Eşi ile beraber verdikleri emeklilik kararının ardından köylerine geldiklerini ve bahçecilik yapmak istediklerini dile getiren Ayşe Tok, “Silifke Orman İşletme Müdürlüğü yaklaşık 10 sene öncesinde susuzluğa ve kuraklığa en dayanıklı olan meyve alıç fidanını bizlere dağıttı. Bizler bu fidanları aldık ve dikmeye karar verdik. Ancak emek göstermezsen, sulamazsan yetişmez. Zaten birçok kişi bilir alıç meyvesi susuzlukla baş edebilen bir ürün değil. Susuzluk yaşanınca meyve kalitesi ve özelliğini kaybediyor. Bizim arazilerimiz biraz kıraç ve dik olduğu için su verilenler daha kaliteli ve iri, susuz kalanlar ise renk değişikliği ve daha kırmızı görüntüler çıkıyor. Aşırı sıcağı ve nemi çok fazla sevmiyor. Bu durumlarda ayvagillerde olduğu gibi renk değişikliği yaşanıyor. Ancak kendi bölgemize bir katma değer getirebiliyorsak, bir şeyler çıkarabiliyorsak, emekli maaşımız açısından bir destek sağlanıyorsa ne sevinç dolu bir durum bizler adına. Silifke üzerinde bu meyvenin üreticisi çok yok bu nedenle pazar oluşturmakta zorluk yaşıyoruz. Ürettiğimiz meyveyi ya farklı kentlere yolluyoruz ya da piyasaya çıkarıyoruz. Toptan alıcı kişiler olmadığı için piyasayı kendimiz inceliyoruz. Yöneticilerimizden bu meyve için piyasa oluşturması desteğini vermesini bekliyoruz.” dedi.

Yorumlar (0)