Edirne kırmızıya boyanacak: Alternatif ürün çiftçilerle tanıştırılıyor

Edirne kırmızısı (Rouge d'Adrinople) olarak isimlendirilen rengin ortaya çıktığı kök boya bitkisi rubia tinctorumun, farklı bir seçenek ürün olması adına çalışmalar devam ediyor.

TARIM 16.10.2022, 15:39 17.10.2022, 10:09
Edirne kırmızıya boyanacak: Alternatif ürün çiftçilerle tanıştırılıyor

Edirne kırmızısı şeklinde isimlendirilen rengi meydana getiren kök boyası bitkisinin farklı bir alternatif olarak görülmesi için çalışmalar sağlandığın dikkat çeken Trakya Üniversitesi Havsa Meslek Yüksekokulu Müdürü, Park ve Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tan, yetişme koşulları noktasında bitkinin bölgeye yabancılık göstermediğini ifade etti.

Merak arttı, üretim başladı

19. yüzyılın ortalarına kadar kök boya bitkisinin Türkiye'nin birden fazla bölgesinde olduğu gibi Edirne'de de ekim bölgesi bulunduğunu ifade eden Mustafa Tan, "Tüm doğal boyalarda görüldüğü gibi, sentetik boyaların artış göstermesiyle bu bitki önemini yitirmiş. Şu anda doğal boyalara olan ilginin tekrar artması ile beraber insanlar bu bitkilere yakınlık duymaya ve yeniden üretme uğraşına girmeye başladı." şeklinde konuştu.

Araştırmalar tamamlanacak, bitki çiftçilerle tanıştırılacak

Trakya Üniversitesi’nin bu konuda önderlik sağladığını ifade eden Tan, kök boya bitkisinin Edirne'de yeniden bölge tarımına ve kent kültürüne kazandırılması adına çalışmalar gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Ayçiçeği ve buğdayın Trakya için son derece önemli olduğunu ifade eden Tan, “Bu bitkiler yönünden verimi azaltmadan, üreticimize kök boya bitkisini farklı bir ürün şeklinde sunabiliriz. Bu konu ile ilgili Havsa Meslek Yüksekokulunda çalışmaları yapıyoruz. İran'dan aldığımız popülasyonlar ve Türkiye'nin birçok bölgesinden getirdiğimiz genotipler ile adaptasyon işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Çalışmalar kapsamında ikinci senenin sonuna ulaşmış durumdayız. Toplamış olduğumuz sonuçların ardından burada söz konusu bitkinin veriminin fazlasıyla iyi olduğu anlaşılıyor. Bu bitki ilerleyen zamanlarda bölgemizde üreticilerimiz adına alternatif bir ürün olarak gözüküyor. Araştırmalar sonucunda bu bitkiyi çiftçiler ile buluşturacağız. Öte yandan ekim bölgelerinin yaygınlaştırılmasını da hedefliyoruz." dedi.

“Turistlerin ilgi odağı haline gelecek”

Kök boya bitkisinin üretildikçe kullanım sektörlerinin de artacağını aktaran Prof. Dr. Tan, “Edirne kırmızısı rengi kentimizin kültürünü ve kimliğini yansıtıyor. Kültür tekrar eski günlerine kavuşacak. Çarşı ve pazarlarımızda Edirne kırmızısı renginde satışı yapılan birden fazla ürün görülmeye başlandı. Artık Edirne kırmızısını daha fazla duyup göreceğiz. Ancak bu işinde bir standardının bulunması gerek. Bu hususta yine Trakya Üniversitesi, rengin ve bitkinin coğrafi işaretini alabilmek adına önemli çalışmalar gerçekleştirdi, bir süre öncesinde de başvurular sağlandı. İlerleyen günlerde Edirne kırmızısını standartlara oturmuş bir şekilde göreceğiz." ifadelerini kullandı.

Edirne'yi çok fazla yabancı ve yerli turistin gezdiğine değinen Tan, "Buraya gelen kişiler insanlar kentimizden bir şeyler almayı ve hediye olarak götürmeyi istiyor. Meyve sabunları, badem ezmesi, lokum, peynir helvası ve peynir alıyorlar. Bunların haricinde Edirne kırmızısı ile boyanmış olan ürünler, artık buraya gelen turistlerin ilgi odağı haline gelecek ürünler içerisinde olacaktır." diye konuştu.

Yorumlar (0)