Edirne'de ayçiçeği üreticilerinin yüzü gülüyor

Edirneli çiftçiler, biçerdöverler eşliğinde ayçiçeği hasadına devam ediyor. Hasat sezonuna ilişkin görüşlerini paylaşan üreticiler, elde edilen verimden memnun olduklarını söylediler. 

TARIM 30.08.2022, 16:04 31.08.2022, 08:58
Edirne'de ayçiçeği üreticilerinin yüzü gülüyor

‘Türkiye’nin ayçiçeği deposu’ olarak tanımlanan Trakya’da 10 gün önce ayçiçeği hasadı başladı. Türkiye’deki ayçiçeği üretiminin yaklaşık yüzde 50’sini karşılayan bölgede çiftçiler de biçerdöverler eşliğinde hasatlarını sürdürüyor. Kurak geçen yaz sezonuna rağmen ayçiçeğinden elde edilen verim, üreticilerin yüzünü güldürüyor. 

“Bu yıl dönüm başına 250 kilogram ürün aldık”

Hasat sezonuna ilişkin açıklamalarda bulunan çiftçi Arif Yaran, “Bu yıl yaklaşık 10 dönüm alanda ekim yaptım. Verdiğimiz emeklerin karşılığını çok şükür bugün alıyoruz. Aslında yaz sezonu herkesin bildiği gibi kurak geçti. Buna rağmen ayçiçeği veriminden memnunuz. Açıkçası geçen sene bu kadar verim alamamıştık. Bu yıl dönüm başına 250 kilogram ürün aldık. Bu sene çok şükür yüzümüz gülüyor. Bizim açımızdan çok verimli bir hasat dönemi oluyor” şeklinde konuştu. 

“Geçen yıllara kıyasla baktığımızda bu sene yüzümüz gülüyor”

Bir diğer çiftçi Nazmi Vardar da bu sene yaklaşık 14 dönümlük alanda ekim yaptığını belirterek, “Bu sene gerçekten çok verimli bir hasat sezonu geçiriyoruz. Ben dekar başına ortalama 170-200 kilogram ürün aldım. Geçen yıllara kıyasla baktığımızda bu sene yüzümüz gülüyor. Verimden memnunuz. İnşallah böyle bereketli şekilde işlerimiz devam eder” ifadelerini kullandı. 

“Kuraklığa dayanıklı ayçiçeği çeşitlerinin ekimi sayesinde bugün bu verimi alıyoruz”

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz ise yaptığı açıklamada tüm Trakya’da hasat heyecanı yaşandığını belirterek, “Bizler de Süloğlu ilçesine bağlı Yağcılı köyünde şu an hasat yapıyoruz. Bu yıl gerçekten çok kurak bir yaz sezonu yaşadık. Kuraklığa rağmen tüm ayçiçeği üreticilerimizin yüzü gülüyor. Çünkü çok iyi verim aldık. Bu kadar kuraklığa rağmen 160 kilogramdan 250 kilograma kadar ürün alan çiftçilerimiz oldu. Tabi bu kendiliğinden olan bir şey değil. Kuraklığa dayanıklı ayçiçeği çeşitlerinin ekimi sayesinde bugün bu verimi alıyoruz. Rusya-Ukrayna savaşı sonrası herkesin bildiği gibi dünyada yağ fiyatları fırladı. Bu süreçte böylesi güzel verim almamız da hem bizim için hem de ülkemiz için büyük bir başarı oldu” şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)