Dünyada su azalmadı, tüketim 3 kat arttı

Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Bilal Dikmen, yeryüzündeki su kaynaklarının miktarında bir değişim görülmediğini, son 50 yılda su kullanımının 3 kat arttığını vurguladı.

TARIM 12.12.2019, 17:46 12.12.2019, 17:57
Dünyada su azalmadı, tüketim 3 kat arttı

Yeşilırmak Havzası'nda Yeraltı Sularının Miktar ve Kalite Özelliklerinin Ortaya Konması ve Değerlendirme Projesi'nin son oturumu Samsun'da bir otelde gerçekleştirildi. Dikmen, yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ne su fakiri ne de su zengini olduğunu, Türkiye'nin "su stresi altında bir ülke" olarak nitelendirilebileceğini şu sözleriyle kaydetti:

"Yapılan birçok çalışmaya göre, yakın bir gelecekte ülkemizin su kıtlığı yaşayan bir ülke durumuna gelmesi bile muhtemeldir. Yeryüzünde canlı hayatının sağlanması için su kaynaklarımızı sürdürülebilir bir yaklaşımla korumamız ve havza ölçeğinde yönetmemiz gerekmektedir."

Su ihtiyacı yüzde 40 artacak

Gıda üretiminden enerjiye, çevrebilimden sosyal hayata her alanı bulunma durumuna göre olumlu veya olumsuz yönde etkileyen bir kaynak olduğuna işaret eden Dikmen, şu sözleri dile getirdi:

"Dünyadaki su kaynaklarının miktarı aynı kalmasına rağmen geçtiğimiz 50 yılda su kullanımı 3 kat artmıştır. Su kaynakları üzerinde kalite ve miktar açısından devamlı artan bir baskı söz konusudur. 2040 yılı itibarıyla gıda ve enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 50 oranında su ihtiyacının yüzde 40 oranında artması beklenmektedir. Dünyadaki su miktarına baktığımızda 1,4 milyar kilometreküptür. Ancak bu suların yüzde 97,5 okyanus ve denizlerde tuzlu su olarak, yüzde 25'i ise yeraltında, buzullarda nehir ve göllerde tatlı su olarak bulunmaktadır. "

Sürdürülebilirlik koruma ve kollama dengesiyle sağlanmalı!

Türkiye'deki iklim değişikliğinin olumsuz etkileri doğrultusunda yüksek risk grubunda bulunduğuna işaret eden Dikmen, "Ülkemiz ikliminde küresel değişikliklere benzer değişiklikler gözlenmektedir. Bu minvalde ülkemizde su kaynaklarının miktar ve kalitesinin korunması, koruma ve kollama dengesi içinde sürdürülebilirliğini sağlayarak gelecek nesillere aktarılması büyük önem arz etmektedir." ifadelerini kullandı.

Dikmen, yeraltı sularının tatlı su kaynakları arasında kritik bir değere sahip olduğuna işaret ederek yeraltı su kaynaklarının stratejik kaynaklar olmasından dolayı korunmasının önemine dikkat çekti.

Samsun Valisi Osman Kaymak da su kaynaklarının sınırsız olmadığını, gelecek kuşaklara bu kaynakları bırakabilmek üzere su tüketiminin ve yönetiminin kontrol altında tutulmasının zaruretinden bahsetti.

Yorumlar (0)