Diyarbakır’da tarım arazileri suyuna kavuşuyor!

Diyarbakır Ergani ve Çermik ilçelerinde 158 bin 80 dekar tarım arazisinin sulamaları başladı. Güneydoğu Anadolu’da Diyarbakır’ın da tarım arazileri suyla buluşuyor. Bu sayede halkın refahı artacak ve kırsaldan şehre göç de önlenmiş olacak.

TARIM 12.12.2019, 14:57 12.12.2019, 15:24
Diyarbakır’da tarım arazileri suyuna kavuşuyor!

Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Diyarbakır’da sulu tarıma geçişi sağlayarak yöre halkının refah seviyesini artırmak üzere Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) çerçevesinde yürütülen baraj ve sulama sistemlerinin yapım ve inşa faaliyetlerini sürdürüyor.

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın’ın AA’ya verdiği röportaja göre, bu konudaki sürdürülen faaliyetlerinin temel amacı Diyarbakır’ın bereketli topraklarını su ile buluşturmak, içme suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya yönelik faaliyetlerde bulunmak olarak belirlendi.

“Halkın refahı artacağını ve kırsaldan şehre göç engellenmiş olacağını”

Aydın, bu faaliyetlerin bölgeye canlılık getireceğini, birçok alanda da istihdamı açacağını ifade etti. Aydın, bu sayede “halkın refahı artacağını ve kırsaldan şehre göç engellenmiş olacağını” da belirtti.

DSİ Genel Müdürü Aydın, DSİ’nin Türkiye genelinde birçok modern sulama projesinin faaliyete geçirildiğini ifade etti.

Kale Barajı’nın ülke ekonomisine katkısı yıllık 85 milyon TL olacak!


Kale Barajı sadece kendi başına 16 bin kişiye istihdam sağlayacak

Proje netice verdiğinde 71 bin 110 dekar cazibe ve 68 bin 310 dekar pompaj olmak üzere toplamda 139 bin 420 dekar tarım arazisinin sulanması sağlanacak.

Aydın, ayrıca Çermik ilçesinde de Kale Barajı’nın inşasının devam ettiğini söyledi ve  barajın temelden 79 metre yüksekliğe sahip olacağını, 183 milyon metreküp su biriktirme hacmine de erişmiş olacağını ifade etti. Kale Barajı ülke ekonomisine yıllık 85 milyon TL kazandıracağı da belirtildi.

Ergani Barajı’nda su tutulmaya başlandı

DSİ Genel Müdürü Aydın, Ergani Barajı’nın temelden yüksekliğinin 54 metre olduğunu ve 14,51 milyon metreküp su biriktirme kapasiteli Ergana Barajı’nda iki ay öncesinde su tutulmasına başlandı. Ergani Barajı’nda tutulan su miktarı bir milyon 200 bin metreküpe erişti.

Barajda depolanacak suyla 18 bin 660 dekar tarım arazisinin sulanacağına dair bilgiye de ifadelerinde yer verdi. Aydın, "Ergani Barajı 2019 yılı birim fiyatları ile ülke ekonomisine yıllık 12 milyon 800 bin lira katkı sunacak. 158 bin 80 dekar araziyi suyla buluşturacak iki baraj ekonomiye yılda 97 milyon 800 bin lira katkı sağlayacak." dedi.

Yorumlar (0)