Dikenli salatalık üreticilerini sevindiriyor

Antalyalıların bolca yetiştirdiği dikenli salatalık üreticisini memnun ediyor. Kilogram fiyatı 3 ila 3,50 TL arasında değişen salatalıklar komşulara ihraç ediliyor. Turşuluk salatalık olarak da geçen salatalıkların turfanını yapanlar oldukça mutlu...

TARIM 26.11.2019, 11:08 26.11.2019, 11:21
Dikenli salatalık üreticilerini sevindiriyor

Antalya Kumluca’da dikenli salatalık üreticisini mutlu ediyor. Kilosu 3 ila 3,50 TL arasında değişen dikenli salatalıkların ihracatı Rusya, Moldova,  Ukrayna, Gürcistan ve Bulgaristan gibi ülkelere yapılıyor. Şubat ayında 40 bin TL gelir beklediklerini söyleyen dikenli salatalık üreticisi Süleyman Kayhan, "26 Eylül'de ekim yaptık. 1 Kasım tarihi itibariyle toplamaya başladık. Fiyatlardan memnunuz" ifadelerini kullandı.

Dikenli salatalık nasıl bir bitki? Nasıl yetişir?

Dikenli salatalık, turşuluk salatalık olarak da geçer. Kabakgiller familyasında olan senelik ve sarılıcı tipinde olan bir tür kültür sebzesidir. Nemli toprakları seven bu bitki, kökleri oldukça yüzeysel ve çoğunlukla 20 ila 25 santimetre derinlikte yetişir. Seralarda askıya alınarak yetiştirilir ve daha iyi ışık almasını sağlamak amacıyla budama yapılır. Bu nedenle askıya alınarak yetiştirilen salatalığın bitki boyu 2 metreyi bulur. Sarılgan özelliğiyle ince yapısı ve boğumlu gövdesi, beş köşeli veya 3-5 loptan oluşan tüylü yaprakları vardır. Yapraklarının koltuklarından da çıkan tek eşeyi olan sarı çiçeklere sahiptir. Tundra iklim tipi hariç her çeşit iklimde yetişen bu bitki, bol su sever, kurak yerlerde yetişemez. Dikenli, parlak yeşil renklere sahip renkli bir kabukla örtülü ince uzun ve silindir şekilli meyvelerinin içerisinde de çok sayıda tohum bulunur.  Sera turfanında yetiştirilen salatalık pazarda oldukça yüksek fiyatlara ulaşabiliyor.

Yorumlar (0)