Dijital takip verimi arttırdı, pamukta giderler azaldı

Şanlıurfa’da Harran ve Boğaziçi Üniversitesi desteğiyle yapılan dijital takip uygulamasıyla pamuk üretiminde gübre, su ve ilaç kullanımı düştü, verimde ise yüzde 6’lık artış meydana geldi.

TARIM 03.06.2021, 07:51 03.06.2021, 14:31
Dijital takip verimi arttırdı, pamukta giderler azaldı

GAP projesiyle sulu tarımın yaygınlaştırılması sonrası pamuğun ekim ve üretimi artış gösterdi.

Yağ sanayi, tekstil ve hayvancılık sektörüne büyük bir ham madde sağlayan pamuk, bölgedeki çiftçinin vazgeçemediği bir ürün olurken Türkiye’nin de dünya genelinde tekstilde söz sahibi olmasına katkı veriyor.

Türkiye’nin pamuk deposu olan Şanlıurfa’da ürünün doğru teknolojik imkanlar ve tekniklerle üretiminin gerçekleştirilmesi için GAP Bölge Kalkınma İdaresi’nin verdiği destekle Harran ve Boğaziçi Üniversiteleri tarafından “Pamuğun Dijital Serüveni” isimli proje yaşama geçirildi.

Projeyle toprakla pamuğun buluşması sonrası bitkinin sulanması, gübrelenmesi ve ilaçlanması gibi süreçler deneme tarlasında teknolojik cihazlarla yapılıp kayıt altına alınırken, anında yapılan analizlerle ihtiyaca göre bitkiye su, gübre ve ilaç verilerek girdi maliyetleri azaltıldı. Dijital takiple bitkinin rekoltesinde artış örüldü.

“Dijital tarımla verimlilik arttırılıyor”

Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Vekili Mehmet açıkgöz konuya tarımın Güneydoğu Anadolu projesinin lokomotif sektörü olduğunu söyleyerek, “Dijital tarım teknolojileriyle işletmelerin verimliliği ve rekabet gücünü arttırmayı planlıyoruz. Bunun için Türkiye’de ilk kez TÜBİTAK Uzay Bilimleri Enstitüsü’yle birlikte çalışarak yerli ve milli yazılım yaptık. Bu çalışmamızı asıl uygulayıcı kuruluşlarla beraber şu anda alanda uygulamayı sürdürüyoruz.” şeklinde konuştu.

Bölgede baskın olan ürünlere dair hassas tarım teknolojilerinin kullanıldığı örnek projeler olduğunu söyleyen Açıkgöz sözlerin şöyle sürdürdü:

“Harran Ovası’nda bulunan deneme arazisinde pamuğun bütün evreleri dijital olarak takip edilebiliyor ve bu takiple girdilerin en az düzeye gelmesi sağlanıyor. Bunun için arazi denemesindeki tarla sensörleri, uydudan alınan görüntüler ve iklim istasyonlarıyla pamuğun bütün evreleri kayıtlanmış oluyor.

Özellikle pamuğun üretim maliyetini arttıracak aşırı gübre, su kullanımının da önüne geçilmiş oluyor. Normalde pamukta her bir dönüme bin 600 metreküp su kullanılırken dijital takiple su kullanımı yarı yarıya düşürüldü, gübre ve ilaç kullanımında ise yüzde 30 düzeyinde bir düşüş görüldü. Buna karşın alınan verimde de yüzde 6 düzeyinde artış meydana geldi. Dolayısıyla daha az girdi ve maliyetle daha fazla verim gerçekleştirilmiş oldu.”

Yorumlar (0)